Közélet

2013.06.25. 16:30

A legendás polgármesterre emlékeznek Kecskeméten

Kecskemét egykori polgármestere, Kada Elek halálának 100. évfordulója alkalmából rendeztek hétfőn emlékülést a megyeszékhelyen, a városháza dísztermében.

Hraskó István

A konferencián előadások hangzottak el például Kada életútjáról a polgármesteri székig, felelevenítették városépítő tevékenységét, régészeti munkásságát, illetve szó esett irodalmi munkáiról és az 1911-es földrengés után hozott kárenyhítő intézkedéseiről is.

– Kada Elek teljesítményéhez nagyon kevesen mérhetőek – nemcsak Kecskeméten, hanem az országban is. Kevés ilyen nagyformátumú helyi politikusa volt hazánknak, és erre nagyon büszkének kell lennünk. Az ő politikai, városvezetői, művészeti, néprajzi és emberi kvalitásai, teljesítménye még száz év után is példát jelent mindannyiunk számára – méltatta a város 1897 és 1913 közötti polgármesterét a mai, dr. Zombor Gábor. Hozzátette: „érdemes lenne Kada beszédeit a mindenkori megválasztott képviselőtestületi tagoknak és polgármestereknek kötelező olvasmányként biztosítani és kikérdezni”.

Zombor Gábor beszédében hangsúlyozta: Kada Elek egy nehéz, ugyanakkor pezsgő és termékeny időszakban volt a város vezetője, és felismerte, hogy „egy aránylag álmos, poros, éppen a polgárosodás kezdetén álló településből hogyan lehet virágzó parasztpolgári várost varázsolni infrastruktúrával, iparosítással, fejlett mezőgazdasággal, élelmiszerfeldolgozással”. A polgármester szerint a kecskemétiek Kada időszakában felmérték a város gyengeségeit és erősségeit, és ezáltal rátaláltak a helyes útra, „Kecskemétet és környezetét kiemelték a magyar vidék valóságából”.

– Kada másik kiemelendő alapelve, amire örökségeként kell tekintenünk: a felekezeti békét és a politikai békét meg kell teremteni és tartani – mondta Zombor Gábor, aki úgy vélte: a város eredményei, sikerei annak is köszönhetőek, hogy a város polgárai a Kada által is fontosnak tartott eszmék alapján próbálják ügyeiket intézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!