Közélet

2013.05.31. 12:12

Tízből kilenc dohányos tüdőrákosként végzi

1988 óta minden évben május 31-e a Nemdohányzó világnap. A nemzetközi világnap fő célja, hogy minél több ember szabaduljon meg káros szenvedélyétől.

baon.hu

A tüdőben megjelenő daganatos elváltozásokért csak igen kis százalékban tehető felelőssé a környezet. A sokszor végzetes kimenetelű kór kialakulásában a légszennyezettség mindössze tíz, a dohányzás azonban kilencven százalékban játszik szerepet.

Kettős támadás
Egy szál elszívott cigarettával nagy dózisú rákkeltő, illetve egyben a tüdő védekező mechanizmusát is megbénító méreganyagot juttatunk a szervezetünkbe – figyelmeztet a dohányzás veszélyeire dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A légutakat apró csillók borítják, melyek feladata, hogy a tüdők egészségét veszélyeztető méreganyagokat, kórokozókat kiszűrjék. A dohányfüst azonban megbénítja a csillók mozgását, így azok képtelenek ellátni eredeti funkciójukat. A cigarettában található karcinogén méreganyag így ezután akadálytalanul jut el a tüdőkbe.

Ismerje fel a tüneteket!
A tüdőrák alattomos kór, lappangó tünetekkel jelentkezik, korai stádiumban nem okoz jelentős panaszokat.  Az alábbi tünetek észlelésekor javasolt orvoshoz fordulni:
- elhúzódó köhögés
- mellkasi fájdalom, mely főként mély lélegzetvétel alatt jelentkezik
- zihálás, nehézlégzés
- szokatlanul erős fáradtság
- véres köpettel járó köhögés

Ma ne gyújtson rá!

A dohányzás világszerte közel hatmillió ember életét követeli évente. Köztük, mintegy 600 ezren a passzív dohányzás szövődményei miatt veszítik életüket. 1988 óta minden évben május 31-e a Nemdohányzó világnap, melynek középpontjában idén a manipuláció felszámolása, a dohánytermékekre vonatkozó hirdetések, szponzoráció és promóció szabályozása áll. A nemzetközi világnap fő célja természetesen az, hogy minél több ember szabaduljon meg káros szenvedélyétől. A dohányzás abbahagyását követő 10. évtől a korábban dohányzó személyeknél kialakuló tüdőrák kockázata egyenlő lesz azokkal, akik soha nem gyújtottak rá.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ma ne gyújtson rá!
[/caption]

A leszokás csak akaraterő kérdése?

A legtöbb dohányos az akaraterő hiányát említi kulcsfontosságúnak leszokásnál, sokan pedig az alkoholfogyasztást nem tudják elképzelni cigarettázás nélkül - derült ki az Opinion Matters közvélemény-kutatásából.

A projekt keretében 2012 márciusában sor került egy közvélemény-kutatásra az EU 27 tagországában, amely országokra lebontva kereste a választ néhány, a dohányzással és a leszokással kapcsolatos kérdésre. A magyarországi felmérésben 1004 fő vett részt, fele-fele arányban nők és férfiak. A válaszadók 17,6%-a 55 év feletti, 20,6%-a 54-45, 20,8%-a 35-44, 24,5%-a 25-34, 16,4%-a 18-24 éves volt. A megkérdezettek 37,4%-a aktív dohányos, 25%-a volt dohányos, míg 37,6%-uk sohasem dohányzott. A dohányosok átlagosan heti 70-140 szál cigarettát szívtak el.

A dohányosok 52,45%-a válaszolta, hogy a dohányzás akadályozza őket valamilyen tevékenység végzésben, 28%-uk saját egészsége miatt aggódott, 24,6%-ukat pedig a sportolásban akadályozza a dohányzás.
Megkérdezték azt is, hogy mikor a legnehezebb ellenállni a dohányzásnak. A válaszadók 36,7%-a válaszolta, hogy alkoholfogyasztás közben nehéz lemondani a cigarettáról, 26,9%-uk a társas érintkezések során válna meg nehezen a cigarettától, 26,2% viszont stresszhelyzetben tudna nehezen megválni a cigarettától. A kávé és/vagy tea mellett elszívott cigarettáról 24,8% tudna nehezen lemondani, míg a válaszadók 22,7%-ának a reggeli cigaretta kulcsfontosságú - tájékoztatott a Magyar Egészségvédelmi Alapítvány.

Leszokás esetén a válaszadók 56,8%-a nagyon büszke lenne magára, 35,5%-uk egészségesebbnek érezné magát és motivációt érezne egészsége megőrzésére. A megkérdezettek 25,1%-a vélte úgy, hogy dohányzás nélkül többet aggódna.

Arra a kérdésre, hogy a leszokáshoz milyen segítségre lenne szüksége, a válaszadók 68,5%-a az akaraterőt, 42,9%-uk a motivációt említette. Említésre került még a leszokás által elérhető egészségügyi előnyök (22,7%), a több pénz (25,9%).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!