Közélet

2013.05.13. 11:55

Ökonapot tartottak az óvodásoknak

A természetvédelemhez kapcsolódó napot tartottak a tiszakécskei óvodásoknak. Ez már a második alkalom volt, amikor a gyerekek különböző madarakat ismerhettek meg.

Szentirmay Tamás

Az ökonapra, ami egyben a madarak és fák napja is volt, pályázatot hirdettek meg az óvodáknak. Olyan tárgyakat kértek a családoktól, amelyek a madarak gondoskodását szolgálják. Így készültek szebbnél szebb etetők, odúk, itatók, amelyeket ki is állítottak. A programot Kovács Ernő polgármester nyitotta meg, majd az óvónőkből álló színjátszócsoport a természetvédelemhez kapcsolódó mesejátékot adtott elő. Közös dalt is tanultak a madarakról, majd galambokat röptettek. Az egyik kiállító elhozta a galambjait, amit a gyerekek engedtek a magasba. Bodor József és Kőműves József többfajta madarat mutatott meg. A madár- és természetvédő Váradi Béla pedig a madarak tojásait és fészkeit állította ki a gyerekeknek. Különlegességnek számított az emutojás, ami a megszokott tojásoktól eltérő színű: szürke.

A gyerekek és a szülők kézműves foglalkozásokon, kvízjátékokban mérhették össze ügyességüket, de ökotesztet is kitölthettek. Valamennyi feladat a madarak és fák napjához kapcsolódó volt. A gyerekek kis természetvédő könyvet kaptak, amibe az óvónénik egy-egy jól elvégzett feladat után pecsétet nyomtak. Egy bizonyos számú pecsét összegyűjtése után pedig az év madarától a gyurgyalogról vehettek át egy színes matricát. Így a gyerekek kis természetvédővé váltak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 1902 óta ünnepeljük a madarak és fák napját
[/caption] 

A program része volt az egészséges ételek kóstolója is. Bertalanné Badari Katalin intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a szülőkön kívül öt tagóvoda tizenhat csoportjának kétszázötven óvodása vett részt a programban. A tagóvodából az Arany János utcai és Béke utcai óvoda már elnyerte a Zöld óvoda címet. Az Arany János utcai, a Templom téri, az újbögi, a Béke utcai óvodák Madárbarát címet kaptak. Az Erkel fasori óvoda pedig a Lepkebarát programban vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!