Közélet

2013.05.11. 17:08

Műtét az anyáért és fiáért

Egészséges fiúgyermeknek adott életet várandóssága 33. hetében egy méhnyakrákos édesanya pénteken a Kecskeméti Megyei Kórházban. Az anya – akinek kivették a méhét – és az újszülött a körülményekhez képest egyaránt jól van.

Hraskó István

Nemcsak Kecskeméten, hanem az egész országban nagyon ritka az olyan műtét, amelyet pénteken végzett el a Bács-Kiskun megyei kórház többtagú orvosi csapata. Egy 37 éves zagyvarékasi (Szolnok megye) méhnyakrákos édesanyán, Kanalas Józsefnén sikeres császármetszést hajtottak végre, világra segítve a kis József Eriket. Az újszülött valóban pici, hiszen a terhesség 33. hetében született meg, 43 centivel és 1450 grammal. De nem lehetett az operációt tovább halogatni, hiszen akkor már mind az anya, mind a baba élete veszélyben forgott volna. A műtét során ki kellett venni az asszony méhét.

– Az édesanyának terhessége alatt több rákszűrésen kellett részt vennie, mert nem voltak jók az eredményei. Márciusban volt egy méhszájműtéte, az ekkor elvégzett szövettani vizsgálat igazolta a rosszindulatú daganatot – mondta el lapunknak dr. Bánfalvi Attila, a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa. Hozzátette: ilyen esetekben ki kell várni azt az időpontot, amikor a megszületendő gyerek már jó túlélési esélyekkel vághat neki az életnek, ugyanakkor a szülést vállaló anya állapota sem fordul válságosra a rák miatt. A zagyvarékasi hölgy esetében másfél-két hónap volt ez a végtelenül hosszúnak tűnő idő.

– Végül már a gyermek állapota jelezte, hogy nem lehet tovább várni, például mert kevés volt a magzatvíz. Azt nem lehet tudni, hogy a daganatos betegség kiváltotta esetleges érellátási problémák okozták a magzat állapotának rosszabbodását, de az nyilvánvaló volt, hogy a császármetszéssel együtt a méh eltávolítását is el kell végezni – folytatta Bánfalvi Attila.

A kecskeméti kórháznak sürgősen kellett cselekednie. Az anyuka ugyanis terhesgondozásra a szolnoki kórházba járt, ott viszont nem tudták vállalni a műtétet. Pest, Szeged mellett Kecskemét jött szóba, és mivel a Bács-Kiskun megyei kórház a régió onkológiai központja, így végül itt vállalták fel az operációt. Csütörtökön jött a telefon, így fél nap állt rendelkezésre a felkészülésre: biztosítani kellett egy külön műtőt, labort, donorvért. A műtétnek péntek reggel 8 órakor kezdett neki a team, és majdnem délután 2-kor végeztek.

Dr. Bánfalvi Attila mellett dr. Tarnai László, az onkológiai csoport vezetője, dr. Seregély Attila, dr. Kazacsay László és ifj. dr. Tankó András szülész-nőgyógyászok vettek részt a duplán is életmentő operációban. Aprólékos beavatkozásra volt szükség, hogy az idegek és az erek közül el tudják távolítani a daganat továbbterjedéséért felelős nyirokcsomókat. Kérdésünkre Bánfalvi Attila elmondta: attól, hogy az édesanyának méhnyakrákja volt, a gyermek nem betegedett meg. A kis József a koraszülés miatt természetesen inkubátorba került, de jól van. Édesanyját az Izsáki úti kórházból pénteken átszállították a Nyíri úti tömbbe, ahol az intenzív osztályon figyelik meg, de Bánfalvi Attila kijelentette: erre csak a rendkívüli helyzet, a gyors beavatkozás miatt volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!