Közélet

2013.05.29. 14:04

Elő az esenyőkkel!

A délutáni átmeneti naposabb, kora nyári hangulatú időjárást követően estétől dél felől ismét nagy nedvességtartalmú légtömegek áramlanak fölénk, így csütörtök estig hazánk nagy részén kiadós csapadékkal számolhatunk.

baon.hu

Az első záporok, zivatarok már a késő délutáni órákban megjelenhetnek elszórtan a nyugati tájakon, ám az igazi "égi áldás" az esti órákban, naplementét követően érkezik Szerbia felől. Az éjszakai órákban így egyre nagyobb területen számíthatunk záporok, a nyugati, délnyugati tájak kivételével zivatarok kialakulására, így több helyen is égzengés, valamint villámok fénye zavarhatja meg álmunkat. Hevesebb események főként a déli tájakon lehetnek, itt akár 1-2 cm átmérőjű  jégdarabok is kísérhetik a viharokat, azonban ezúttal nem a jégesőé lesz a főszerep. A levegő nagy nedvességtartalma és a magas kihullható vízmennyiség következtében az igazi veszélyforrást elsősorban a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék jelentheti, nem lesz ritka a felhőszakadás. Ennek következtében főként hegyvidéki tájainkon sajnos villámárvízek is könnyen kialakulhatnak, a kisebb patakok kiléphetnek medrükből - tudtuk meg az időkép.hu-tól.

Összességében a legtöbb esőre az északi és keleti megyékben számíthatunk, ezeken a tájakon 30-40, sőt helyenként akár 50 mm-t is meghaladó mennyiség hullhat, de máshol az országban is jellemzőek lesznek a 10-20 mm közötti értékek.

Pénteken és a hét végén már nem kell ekkora mennyiségű csapadéktól tartanunk, de továbbra is záporok, elszórtan zivatarok fognak gondoskodni időjárásunk változékonyságáról, a kísérőjelenségek közül pedig ismét nagyobb szerepet kaphat a jégeső, illetve tubák megfigyelésére is alkalmunk nyílhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!