Közélet

2013.05.30. 18:39

A lomtalanítás utózöngéi

Szétszedett ágy, „kibelezett” tévé és többzsáknyi használt ruha hevert hetekig Kecskeméten, a Vacsi utcában egy üres telek előtt. Senki sem tudja, hogy és mikor került oda.

Hraskó István

– Most is ronda látvány, a sok esőtől pedig hamarosan rohadni fog a sok szemét – jelezték lapunknak a problémát kedden az utcabeliek. Mi is meggyőződtünk róla, hogy igencsak terjedelmes limlom-halmot rakott le valaki egy egyébként üres telek előtt (a portán álló házat már rég lebontották, a telket a kitett hirdetés szerint árulja egy ingatlaniroda).

– Nem tudom, kié lehetett ez a sok lom. Sokkal több minden volt itt, de a használható tárgyakat – hűtőt, fotelt – időközben elvitték a guberálók – mondta el lapunknak a kupaccal majdnem szemben lakó Kiss Károlyné.
Állította: ő és az utcabeliek többször szóltak telefonon a VG Kft.-nek, de azt a választ kapták, hogy csak térítés ellenében viszi el a cég a lomokat.

Fizetni márpedig ők nem akarnak. Az üres telek egyik közvetlen szomszédja kijelentette: nem az övé a kirakott szemét. „Egyik este még nem volt itt semmi, reggelre meg idehozták” – csóválta fejét a névtelenséget kérő férfi, hozzátéve: természetesen zavarja a lerakat, főleg az egyre büdösebb, talán ruhával tömött zsákok. De azt ő sem tudta megmondani, kik lehettek a szemetelők, és mikor vitték oda a hulladékot.

Csongor Attila, a VG Kft. hulladékgazdálkodási részlegvezetője lapunk kérdésére, miként maradhatott a kupac a belvárosi utcában a limlom akció után, két okot is említett. Az egyik, hogy talán félreérthető volt az akció meghirdetése. Ebben ugyanis a második ütemben szerepelt: „Bethlenváros (Vacsi köz, Voelker telep, Dárdai telep, Miklovics telep)”. Emiatt többen azt gondolhatták a Vacsi utcában, hogy nekik is az akció második hétvégéjén kell kitenniük feleslegessé vált holmijukat. Holott mint azt Csongor Attila elmondta: a Bethlenváros nagykörúton belüli részéről – így a Vacsi utcából is – az első ütem során vitték el a lomokat, míg a második hétvégén már a körúton kívüli utcákban dolgoztak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sokkal több minden volt itt, de a használható tárgyakat elvitték a guberálók. Szerencsére már a kupac is eltűnt
[/caption]

– Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy biztosan illegálisan tették le a hulladékot – jelentette ki Csongor Attila. Mint magyarázta, a lomtalanítási szolgáltatást csak a partnerszámmal rendelkező, azaz fizető ügyfelek vehetik igénybe. Márpedig az ominózus teleknél nincs lakó és így értelemszerűen fizető partner sem. A hulladékgazdálkodási részlegvezető elmondta: kollégái megkérdezték a közelben lakókat, de senki sem ismerte el, hogy ő rakta volna ki a lomokat. Így aztán nehéz megmondani, ki volt „a tettes”, de Csongor Attila szerint vélhetően csak környékbeli lehetett, mert nem valószínű, hogy valaki más városrészből fuvarozta volna a Vacsi utcába a nagyméretű tárgyakat.

A részlegvezetőtől megtudtuk, az idei limlom akció után a reklamációk száma nem érte el a tízet, azaz kevesebb a panasz, mint az előző években.
– Minden bejelentést kivizsgálunk, a mostaniakat is egytől egyig korrigáltuk – jelentette ki Csongor Attila. Hozzátette, minden teherautójukban GPS van, így utólag is könnyedén visszaellenőrizhető, milyen útvonalat jártak be, ráadásul az akció során több ezernyi fotót készítenek, hogy bizonyítani tudják: tényleg elvitték a lomokat, és az esetleges lerakások már a megadott időn túl, illegálisan „keletkeztek”. A VG Kft. tervezi, hogy a jövőben beindítja a házhoz menő lomelszállítást, azaz a lakók egyénileg igényelhetnek majd kukásautót előre egyeztetett időpontra.
A Vacsi utcai eset szerencsére gyorsan pozitív fordulatot vett: egy órával azt követően, hogy telefonáltunk a VG Kft.-nek, a cég munkatársai elvitték a kupacot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!