Közélet

2012.12.06. 18:56

Pokoljárás egy 100 éves akác miatt

Pokollá vált az életünk – mondja a tompai Szalma házaspár, akik évek óta pereskednek az új szomszédjukkal egy száz éves akácfa miatt kirobbant birtokvitában.

Tapodi Kálmán (Petőfi Népe)

– Belefáradtunk már az állandó pereskedésbe, ami idegileg is teljesen tönkretett bennünket – mesélte a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt álló Elvira asszony, aki férjével már 35 éve él a Hunyadi utcai házukban, de a korábbi szomszédjukkal nem volt semmi problémájuk.

A szívbeteg és bottal járó 61 éves asszony közben megmutatta birtokvita alapjául szolgáló akácfát, ami vagy száz éve ott áll a telekhatáron. A megcsonkolt koronájú fa közelében álló épület falán jól látható a repedés, amit a  szomszédjuk állítása szerint a fa gyökerei okozhattak, emiatt kérte a fa eltávolítását.

Szalmáék mindezt vitatták, de végül az akácfa kivágására kötelezte őket a bíróság. Időközben azonban tovább fokozta a bonyodalmakat a szomszéd telkének közelében hat éve elültetett akácsor. A szépen cseperedő fák ugyanis „árnyékot vetettek” a szomszéd veteményeskertjére, ahol emiatt nem fejlődtek rendesen a növények. Szalmáék végül a per során vállalták, hogy folyamatosan 3 méter magasságig visszavágják a fákat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A birtokvita alanyai: a 100 éves akácfa, Elvíra néni és a fal
[/caption]

– Már elfogadtuk ezt is, mert elegünk volt abból, hogy évek óta a bíróság elé citálnak bennünket. A fiatal akácfák még nem vágásérettek,  ráadásul mindössze rövid időre árnyékolnak napközben a szomszéd telke  felé, de ez nem érdekelte a bíróságot. A párom azt mondja inkább kivágja mind a száz fát csak legyen már vége ennek az állapotnak – mesélte Elvira asszony, aki szerint a szomszéd fenyőfája is okozhatna akkora kárt a házukban, mint a száz éves akác a melléképületben.

– Most mindkettőnk nyugdíjából vonják a perköltségeket, a férjem a múlt hónapban több mint 30 ezer forinttal kapott kevesebbet, tőlem pedig folyamatosan több mint 1700 forintot vonnak le. Nekünk ez hatalmas összeg. Itt állunk az ünnepek előtt, nem tudjuk majd fizetni a számláinkat és azt sem tudjuk miből lássuk el három unokánkat, akiket mi nevelünk kicsi koruk óta – keseredett el Szalmáné, aki szerint a telekhatárok pontos kiméretése is változtathatna a kialakult helyzeten. Ám ez is nagyon sok pénzbe kerülne, akárcsak az öreg akác kivágása.

– Én már nem bírok el egy ekkora fával – jelentette ki Szalma Ernő, aki szerint, ha tuskóstól kivennék a fát lehet, hogy még nagyobb károk keletkeznének az öreg melléképületben. Az önkormányzatnál is jártak, de a telekhatáron belüli fakivágáshoz nem kaptak segítséget.
Szalmáék most ott állnak jogerősen fakivágásra ítélve, de még dacolnak az idővel, mint az öreg akác a mezsgyén.

A Baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!