Közélet

2012.12.07. 14:15

Homokbánya – aranybánya?

Tizenkét, összesen közel 9 hektrányi területű ingatlan tulajdonjoga került az államtól Kecskeméthez. A területen egyebek között 400 önkormányzati bérlakást alakíthatnak ki.

Hraskó István (Petőfi Népe)

Mint megírtuk, a kormány júliusban döntött arról, hogy ingyenesen a kecskeméti önkormányzat tulajdonába ad át tizenkét, eddig állami tulajdonú, és a Kecskeméti Főiskola által kezelt homokbányai ingatlant (összesen 8,8 hektárnyi területet). Mindezt a város kezdeményezte még másfél éve, a folyamat csütörtökön jutott el a szerződés aláírásáig, ezen részt vett Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár, Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója és dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora is.

A város részéről dr. Zombor Gábor polgármester és Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester elmondta: az öt éve elkezdett fejlesztési elképzelések „stratégiai pillére” a Homokbánya, amely Kecskemét legdinamikusabban fejlődő része lehet a jövőben. Négy átvett ingatlanon össszesen hét meglévő háztömb felújítását és 300-400, egy-másfél-kétszobás, 40-60 négyzetméteres költségalapú bérlakás megépítését tervezi az önkormányzat. Mindehhez egyelőre 200 millió forint önerő áll a város rendelkezésére, ez az összeg a szintén Homokbányán 2002-ben kialakított 240, százszázalékosan kihasznált, azaz folyamatosan lakott bérlakás díjaiból származik. Az újabb több száz otthon megvalósításához egyéb forrásokat keresnek, vélhetően uniós pályázatokat vagy állami kamattámogatott hiteleket. A polgármester hangsúlyozta: a várható beruházások fogadása, a munkaerő mobilitásának ösztönzése szemponjából nagy szükség van a homokbányai lakásokra. Hozzátette, jelenleg három nagy beruházás van engedélyeztetés alatt, de ezeket kérdésünkre sem nevesítette. „Megszaporodott azoknak a száma, akik logisztikai innovációs központokat kívánnak létrehozni, döntően már újabb beszállítók fogadására” – ennyi derült csak ki. Az államtól átvett többi homokbányai ingatlanon egyrészt az infrastruktúra fejlesztésével vállalkozások betelepülését szeretnék elérni, másrészt az oktatás céljaira is hasznosítanák őket. Az a terv, hogy az egész Mercedes-Benz Iskola (nem csak a felső tagozat) Homokbányán legyen, és hogy itt kecskeméti és térségi diákok is tanulhassanak. Szintén a célok között szerepel egy óvoda elindítása is.

Jelenleg folyik annak vizsgálata, hogy a szóban forgó homokbányai ingatlanok közül mely épületek használhatók, és melyeket kell elbontani. Az államtitkár kijelentette: a milliárdos értékű átadott vagyon az önkormányzatnál van jó helyen, itt helyben tudnak vele a legjobban gazdálkodni.

 

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Ezek is érdekelhetik