Közélet

2012.11.28. 22:25

Világversenyt nyert a fiatal cukrász

Első helyezést ért el a Brazíliában megrendezett világbajnokság nemzeti specialitások versenyén Kovács János kiskunfélegyházi cukrász. A fiatal tehetség a mohácsi busójárást öntötte karamellszoborba.

Vajda Piroska (Petőfi Népe)

Kovács János kezdőként jutotta a csúcsra. A huszonnégy éves félegyházi cukrász számos hazai, nemzetközi és világversenyen megállta már a helyét. Kétszer volt az Év Cukrásza. A hazai junior cukrász versenyt megnyerve jutott ki a napokban megrendezett brazíliai világbajnokságra. Az úgynevezett élőmunkás cukrász-világbajnokságon hetedik helyezést ért el, míg a nemzeti specialitások versenyén első helyezett lett. A cukrászok világszövetsége kétévente, más-más országban rendezi meg a világbajnokságot. Brazília előtt hazánk adott otthont a rangos versenynek.

Kovács János sikere mögött kemény munka van. Mint mondta, több mint fél évig készült a világversenyre. Szinte valamennyi neves hazai cukrászműhelyben megfordult, hogy tudását tökéletesre csiszolja. A szakma legnagyobbjai mindenben János mögött álltak, nem csak tudásukkal, anyagilag is támogatták világversenyre való kijutását.
A brazíliai versenyen kilenctagú zsűri, illetve népes közönség előtt kellett megalkotni az artisztikát, azaz karamellszobrot, desszerteket, bon-bonokat, tortákat, összesen 16 óra alatt. János alkotásai, így közel másfél méteres karamellszobra is a madár témája köré csoportosultak. A világ legjobb szakemberiből álló zsűri az értékelésnél nem csak a küllemet és az ízeket pontozta. Figyelembe vette, hogy a versenyzők milyen tisztasággal dolgoznak, hogyan sikerül felhasználniuk a kötelező alapanyagokat. De, a legfontosabb szempont az innováció volt.

Jánostól megtudtuk, a világbajnokság részeként rendezték meg a nemzeti specialitások versenyét, ahol tájjellegű díszmunkát kellett készíteni. A félegyházi cukrász a busójárást választotta főtémájának. A tavaszköszöntő-télűző karamellszobor olyan jól sikerült, hogy a zsűri első díjjal jutalmazta.

János azon szerencsés emberek közé tartozik, akinek a munkája egyben a hobbija is. Az elmúlt hétvégén érkezett haza Brazíliából, de egyetlen percet sem tétlenkedett, a verseny után azonnal munkába állt. Nem csak munkahelyén, szabadidejében is alkot. A karamellszobrok mellett, tortákat, süteményeket, csokoládé különlegességeket készít. Alkotásain nem csak látni, érezni is lehet, hogy örömmel készültek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A képen látható a busójárás karamellszobor, amivel az első helyezést nyerte János
[/caption]

 

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Vajda Piroska (Petőfi Népe) A képen látható a busójárás karamellszobor, amivel az első helyezést nyerte János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!