Közélet

2012.11.08. 14:16

Vége a dámok nászának

Kapitális dámtrófeák kerültek terítékre a kelebiai vadászterületekről. Akadtak 5 kg-osnál nehezebb agancsok is.

Tapodi Kálmán (Petőfi Népe)

A dámszarvasok násza az egyik leglátványosabb és leginkább várt esemény a dámvadas erdészeteknél. A dámbarcogás ideje jelentősen megnövekszik a látogatók száma és természetesen a távcsöves puskákkal terepszemléző vadászvendégek száma is gyarapodik ilyentájt a vadásztársaságoknál. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A győztes, aki már nem küzdhet a tehenek kegyeiért. FOTÓ: Hulej Zoltán
[/caption]

– A területünkön található dámállomány évek óta különleges és felejthetetlen vadászélményeket tartogat az idelátogató vadászvendégek számára – számolt be Tóth Attila, erdészeti igazgató. A Kefag Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének vadászterületén az idei dámbarcogás sem volt kivétel ez alól, hiszen az október végéig elejtett és a megyei trófeabírálaton bemutatott 37 darab agancsból összesen 31 kapott érmes minősítést. A trófeák között 25 arany-, 4 ezüst-, és 2 db bronzérmes akadt. Az érmes minősítést kapott trófeák átlagos tömege 4,27 kilogramm volt.

Az elejtett bikák közül három agancsának a súlya is meghaladta az 5 kilogrammot. Az öreg bikák életkorát legalább 10 évesre becsülték. A legnagyobb agancsú bika 5,38 kg-os „fejdíszt” hordott. Az aranyérmes agancsok közül tizenegy meghaladta a 200 CIC pontszámot, ami nemzetközi összehasonlításban is megsüvegelendő. A legmagasabb minősítést (212,43 CIC pontszámot) egy 5,10 kg súlyú trófea kapta.
A kelebiai erdészetnél hagyományteremtő szándékkal trófeaszemlét is tartottak, ahol a saját területen elejtett dámbikák mellett, a két szomszédos vadásztársaság is bemutathatta dámtrófeáit.

A dámok később barcognak, mint a gímek

A dámszarvasok üzekedése (barcogás) általában október elejétől november közepéig zajlik. A dámok a barcogása egy hónappal később zajlik, mint gímszarvasoknál. A barcogás idején a bikák megküzdenek a szarvastehenek kegyeiért. A bikák a rangsor alapján elfoglalt barcogó helyükön kis teknőszerű mélyedéseket kaparnak a talajba, amelyket testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és erősen védelmeznek. A dámbikák közben gurgulázó torokhangot hallatnak és várják, hogy valamelyik tehén őket válassza leendő borjaik nemzőjének.

Tapodi Kálmán (Petőfi Népe) A dámok később barcognak, mint a gímek A dámszarvasok üzekedése (barcogás) általában október elejétől november közepéig zajlik. A dámok a barcogása egy hónappal később zajlik, mint gímszarvasoknál. A barcogás idején a bikák megküzdenek a szarvastehenek kegyeiért. A bikák a rangsor alapján elfoglalt barcogó helyükön kis teknőszerű mélyedéseket kaparnak a talajba, amelyket testnedveikkel, szaganyagaikkal jelölnek meg és erősen védelmeznek. A dámbikák közben gurgulázó torokhangot hallatnak és várják, hogy valamelyik tehén őket válassza leendő borjaik nemzőjének. A győztes, aki már nem küzdhet a tehenek kegyeiért. FOTÓ: Hulej Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!