Közélet

2012.11.20. 07:09

Újraindul a gyermekosztály a kalocsai kórházban

A kalocsai Szent Kereszt Kórház januártól a kecskeméti megyei kórház része lesz. A kalocsai szülészeti-nőgyógyászati osztály már most is a kecskeméti intézmény részlegeként működik.

Tapodi Kálmán (Petőfi Népe)

Mit jelent majd az ellátottak számára, hogy januártól a kalocsai kórház is a megyéhez tartozik? – kérdeztük dr. Vadász Máriát, a Szent Kereszt Kórház főigazgatóját.
– Azon leszünk, hogy az átállás ne okozzon működési zavart. Szakmai szolgáltatások részéről a betegek nem érzékelhetnek januárban semmilyen változást, mivel első lépésként a jogi és a gazdasági integráció zajlik le, és ez nem érinti közvetlenül a betegellátást, mely az eddig megszokott rend szerint folyik tovább.

– A jövő évtől kezdődően megszűnik a gazdálkodási önállóság, ami a beszerzések és kifizetések megszűnését jelenti, illetve a dolgozók munkáltatói joga átkerül a megyei kórházhoz, az ezzel kapcsolatos feladatok ütemezése és egyeztetése most folyik. A gazdasági rendszerek és a logisztika összehangolása még ebben az évben meg kell történjen. Természetesen a munkaügyi feladatok sem végezhetőek el teljes körűen Kecskeméten, a helyszínen is kell biztosítani a dolgozóknak a lehetőséget különböző munkaügyi problémák elintézésére, mely a munkaügyi informatikai nyilvántartások egységesítését teszi szükségessé – mondta el a főigazgató.

– Már eddig is volt együttműködés a megyei intézménnyel. A jövőre vonatkozóan vannak-e már konkrét terveik? – kérdeztük Vadász Máriát.
– Július óta a Szent Kereszt Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztálya a Bács-Kiskun Megyei Kórház szülészeti osztályának részlegeként működik. A szakemberek a megyei kórház osztályvezető főorvosának szakmai irányítása mellett dolgoznak Kalocsán. Az együttműködéssel kapcsolatban eddig csak pozitív tapasztalataink voltak. A gyermekosztály újranyitása már régi tervünk és úgy tűnik januártól ennek nem lesz semmi akadálya. Várható, hogy a  Szent Kereszt Kórház szabad műtőkapacitása is közösen kerül kihasználásra.

A Szent Kereszt Kórház egyébként két pályázaton is nyert jelentős összeget. Az egyik: foglalkoztatás bővítő célú és 50 millió forintos keretösszeget biztosít hiányszakmákban szakorvosok alkalmazására és két évig tartó finanszírozás biztosítására. Ebben a körben pszichiátriai, gyermekgyógyász és tüdőgyógyász szakorvos állást hirdet a kórház. Továbbá egy korábban elnyert, a pszichiátriai rehabilitáció fejlesztését célzó pályázathoz kapcsolódóan pszichoterapeuta, gyógyfoglalkoztató és addiktológus szakemberek felvétele már folyamatban van.
A másik: képzés, szakképzés, továbbképzést támogató 125 millió forint keretösszegű pályázat, melynek a megvalósítása már megkezdődött. Ennek a pénznek a segítségével már beiskolázásra kerültek második szakvizsga szerzésre orvosok, egyéb speciális szakképzettséget szerző szakdolgozók. Ők két évig ösztöndíjat kapnak a képzésük idejére. A képzések, szakképzések igazodnak az új kórházi struktúrához, így mozgásszervi szakorvos, neonatológus, addiktológus és neurofiziológus szakmákból kívánnak szakképzettséget szerezni az adott területen dolgozó szakorvosok. A szakdolgozók közül többen a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó szakképzettséget biztosító képzési formákat tanulhatnak, továbbá 120 szakdolgozó részére tréningeket, továbbképzéseket szerveznek, melyek a betegellátással kapcsolatos munkájukat közvetlenül fogja segíteni.

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!