Közélet

2012.11.10. 23:54

Ingyen áram az iskolának

Napelemek biztosítják a jövőben az iskolában a világítást és a teljes áramellátást.

Barta Zsolt (Petőfi Népe)

Átadták hivatalosan azt a 32 milliós beruházást, amelynek a keretében 156 darab napelemet helyeztek el az iskola tetőzetén. Ha süt a nap, akkor a rendszer 35 kW energia teljesítményt képes elérni. A számítások szerint az energiahozama 41.262 kWh egy évben, azaz több mint másfélmillió forintot takaríthat meg a suli 12 hónap alatt. Az önkormányzat csaknem ötmillió forintnyi önrész mellett mintegy 27 milliós támogatást nyert el a kivitelezéshez. Egyebek mellett ezt is megemlítette avató beszédében Szőke-Tóth Mihály polgármester. A rendezvényen, amelyen a település felújított birkózó termét is felavatták Bencsik János, a parlament Energetikai Bizottságának az elnöke is üdvözölte az ünneplőket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a vidéki kisközösségek talpon maradásának az egyik esélye az lehet, ha a létük szempontjából fontos gazdasági és energetikai függőségüket csökkentik.

– Ez a beruházás az egészséges életösztönről is szól. Az iskola kiváló példa, mert itt a közelmúltban több száz négyzetméternyi felületen történt meg a hőszigetelés, kicserélték a nyílászárókat. Az áramért pedig nem kell fizetniük – mondta az elnök. Bejelentette, hogy az idén 160 milliárd forint átcsoportosítását kezdeményezte a kormány Brüsszelben. Végül 106 milliárdot hagytak jóvá arra a célra, hogy energiatakarékos projekteket írhasson ki a kormány. Ezek indításáról még az idén döntés születhet.

Majd hangsúlyozta: az intézmény felújítása 90 millió forintba került. Azaz akár ezer hasonló nagyságú közintézmény energetikai korszerűsítését lehet beindítani az említett 106 milliárdos összegből. Ha minden jól megy, akkor 90 százalékos vissza nem térítendő támogatás igényelhetnek az önkormányzatok. A maradék 10 százalékos önerőre valószínűleg szintén pályázhatnak a helyi közösségek egy kormányzati alaphoz. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Boróka iskola tetején 156 napelemet helyeztek el. A világításért nem kell fizetniük.
[/caption]

 

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!