Közélet

2012.11.25. 21:47

Friss javaslat az új borszabályozásra

A törvényjavaslat szigorítaná a minimális területi feltételeket.

PN

Új hegyközségi törvényre tett javaslatot Tiffán Zsolt (Fidesz), a parlament mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának elnöke. Szerinte a bornevek – az eredetvédelmi szabályok – piaci érvényesülését az szolgálja jobban, ha az egyes borvidékek mögött egységes termelői közösség áll. Ennek érdekében a szabályozási környezetnek az életképes és működését hosszú távon is fenntartani tudó hegyközségi rendszer elősegítését kell ösztönöznie. Ezért a hegyközségek esetében a törvényjavaslat szigorítaná a minimális területi feltételeket, egyben megteremtené annak lehetőségét, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a jövőben kezdeményezhesse szakmaközi szervezetként való elismertetését.

Az új hegyközségi törvényjavaslat módosítja a hegybíró státuszát. Jelenleg a hegybíró választott tisztségviselő, a javaslat viszont a kinevezésüket a nemzeti tanács titkárának feladatává teszi. Az indoklás szerint azért, mert a hatósági ügyekben eljáró hegybírót függetleníteni kell a hegyközség tagságától.

Régóta vitára ad okot a hegyközségi tagsági viszony és a tagságból adódó jogok és kötelezettségek rendszere. A javaslattevő szerint a hegyközségek megfelelő működéséhez az szükséges, hogy a hegyközségek életének alakításába azok a termelők szóljanak bele, akik helyben végzik tevékenységüket. Ezért a javaslat szerint meg kell szüntetni a szőlőterülettel nem rendelkező felvásárlók hegyközségi tagsági viszonyát.

 

A baon.hu a Petőfi Népe lapcsalád tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!