Közélet

2012.09.17. 16:28

Tető került a fejük fölé

Két éve szerveződött újjá és azóta keres állandó épületet magának a Kincs Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete. Az álom részben megvalósult.

Popovics Zsuzsanna

A kecskeméti Nakazawa Anna tavaly ősszel lakóházat ajándékozott az egyesületnek. A jólelkű adományozó azóta meghalt, öröksége azonban a kincsesek nagy kincse lett. Bár a Vacsiköz 11. szám alatti lakóház első ránézésre inkább tűnik romhalmaznak, felújításra szorul.

– A több részből álló épület széles vályogfalai szerencsére épek, nem vizesednek, ezért első körben a tetőszerkezet megerősítését tűztük ki célul. Az egyesületi tagokkal eddig két szombaton kalákáztunk: leszedtük a cserepeket a megrogyott tetőről, megerősítettük a tartószerkezet, kicseréltük a lécezést, arra párazáró fólia került az eső és porhó ellen – mondta el lapunknak Fekete László egyesületi elnök.

Múlt szombaton is közel ötvenen szorgoskodtak a ház körül, a szakadó eső sem szegte kedvüket. A megerősített tetőre kézről kézre adogatva került fel a régi szalagcserép. Hamarosan a tető bádogozását is újra cserélik, az ereszt is megújítják.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kalákában dolgoztak a kincsesek. A szülőknek és a fiataloknak is jutott munka bőven.
[/caption]

A 135 tagcsaládot számláló egyesület szegényes anyagi lehetőségekkel bír, ezért csak a legszükségesebb javításokra futja a tél beállta előtt. Amint lesz rá fedezet, egy könnyűszerkezetes közösségi termet is szeretnének az udvarra, abban szerveznék állandó rendezvényeiket. A kertet máris hasznosítják: felparcellázták és konyhakertet művelnek benne az arra vállalkozó családok. Az épület lakható részében egy ötgyermekes édesanya talált otthonra, aki egyben gondnoka is a közösségi háznak.

Popovics Zsuzsanna Kalákában dolgoztak a kincsesek. A szülőknek és a fiataloknak is jutott munka bőven. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!