Közélet

2012.09.17. 17:27

Ahol a helybeliek találkozhatnak

Új közösségi térrel bővült a kunszállási Petőfi Faluház. Az úgynevezett integrált szolgáltató központ ünnepélyes átadását a harmadik Kun-Szállásfoglalás keretében a hétvégén tartották.

Vajda Piroska

Bács-Kiskun megye negyvenötödik integrált közösségi szolgáltató terét adták át a hétvégén Kunszálláson. Több mint 23 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően bővül ki a Petőfi Faluház. Az "üvegpalotában" kapott helyet az új számítógépekkel és bútorokkal felszerelt községi könyvtár – tudtuk meg Kovács Imre, polgármestertől.

Hozzátette: az épület hároméves működtetésére plusz 6 millió forint támogatást nyertek a vidékfejlesztési minisztérium pályázatán. 
Magyarország egyik legnagyobb közművelődési beruházásának keretében 27 milliárd forintos támogatással, 435 közösségi szolgáltató tér nyílik hazánkban. Ennek egyik gyöngyszeme a kunszállási közösségi tér, ami igazán szép példája a civil összefogásnak és az önkormányzati támogatásnak – mondta köszöntőjében Eperjesi Tamás. A NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) főigazgató-helyettese.

Kemény Bertalant, a falufejlesztési társaság alapítóját idézte beszédében. – A magyar vidékfejlesztés úttörője azt mondta: "Nem az szabja meg egy település fejlettségét, mennyire fejlett az infrastruktúrája. Hanem az, mennyire fejlett az emberek közötti kapcsolat." Én azt remélem, hogy ez az civilház, valós találkozási pont lesz a fiatalok, és idősek között egyaránt. Abban bízok, hogy a kicsik itt tanítják majd az idősebbeket internetezni, míg az idősek megtanítják a fiataloknak azokat a hagyományokat, értékeket, melyek vidéken még megtalálhatók – fogalmazott Eperjesi Tamás. 

– A kistérségi társulások megszűnésével, illetve az önkormányzatok átalakulásával sem maradnak magukra a kistelepülések. A megyei könyvtár továbbra is folytatja mozgókönyvtári szolgáltatását valamennyi szolgáltató helyén – mondta Ramháb Mária, a Katona József Könyvtár igazgatója az átadási ünnepségen.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szalagot Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, Ramháb Mária, a megyei könyvtár igazgatója és Eperjesi Károly vágta át
[/caption]

Az igazgatónőtől megtudtuk, a háromezer lélekszám alatti kistelepüléseknek 2005-től van lehetőségük az úgynevezett mozgókönyvtári szolgáltatás igénybevételére. Ez azért is fontos, mert ezek a települések önállóan nem, vagy csak alacsonyabb színvonalon tudnák működtetni könyvtáraikat. Az együttműködésnek köszönhetően viszont a megyei könyvtár új könyveket, eszközöket, informatikai szolgáltatásokat, illetve a lakosság igényeihez alkalmazkodva programokat biztosít.

A megyei könyvtár a Kiskunfélegyházi Kistérségi Társulás kilenc települése közül Bugacpusztaházán, Fülöpjakabon, Gátéron, Kunszálláson, és Petőfiszálláson biztosít még mozgókönyvtári szolgáltatást. Pálmonostora idén csatlakozott a rendszerhez.

 

Vajda Piroska A szalagot Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, Ramháb Mária, a megyei könyvtár igazgatója és Eperjesi Károly vágta át -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!