Közélet

2012.07.13. 17:21

Kívül-belül megújult a tűzoltólaktanya

Pénteken adták át Nagykőrösön az elmúlt hónapokban kívül-belül felújított önkormányzati tűzoltóság laktanyáját.

Zsámbóki Dóra

Az ünnepélyes laktanyaavatón - melynek zenei aláfestését a Katasztrófavédelem Központi Zenekara biztosította - részt vett dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója is.

Beszédében dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere rámutatott az 1926-ban épült tűzoltóság épülete az elmúlt évtizedekben több funkcióváltáson is átesett. A laktanyára - az állam és az önkormányzat által - elköltött több mint 51 millió forintból a régi attika falat is felújították, de a nyílászárókat is kicserélték és a tetőszerkezetet is felújították. A polgármester elmondta: a megszépült laktanya a tűzoltók kényelmét is szolgálja, akiknek kívánta, hogy minél több időt töltsenek az épület falai között, hiszen ez azt jelenti, hogy nem kell semmilyen esethez vonulniuk. 

– Az elmúlt két év - amikor a kormányzat közbiztonsági kérdésekkel más módon kezdett el foglalkozni - felszínre hozta, hogy a katasztrófavédelem magyarországi rendszere számos rendszerhibával küzd. Ennek nagyon szomorú tanulságaival szembesülhettünk az elmúlt két évben - jelentette ki beszédében Bakondi György, aki hozzátette: a nagykőrösi tűzoltó laktanya fejlesztése a rendszer szempontjából is egy fontos fejlesztés.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A felújított épületben jutott hely a régi IFA-nak is, mely szükség esetén bármikor bevethető
[/caption]

Az országos főigazgató áttekintve a rendszer működését rámutatott: a nagykőrösi tűzoltóság az új katasztrófavédelmi törvény életbe lépése után önkéntes tűzoltóságból vált önkormányzativá. – Kell egy csapat minden településen, önkéntes, főállású vagy hivatásos - de legjobb, mindezek hatékony együttműködése - amelyik a baj órájában gyorsan be tud avatkozni és képes kiszűrni azokat a veszélyhelyzeteket, melyek a bajt előidézhetik - hangsúlyozta Bakondi György, aki az ünnepélyes szalagátvágás után személyesen köszöntötte a nagykőrösi tűzoltó bajtársait.

Ezek is érdekelhetik