Közélet

2012.07.19. 12:00

Három gyermek maradt árván

A kecskeméti Mészáros család élete örökre megváltozott idén május 10-én. Épp hogy hazaértek az óvodai anyák napi ünnepségről, amikor rendőrök kopogtattak náluk a szörnyű hírrel: a három gyermek édesapja úton Dombóvár felé halálos balesetet szenvedett.

Pásztor Andrea

Mészárosné Barna Andrea kisírt szemmel fogad kis lakásukban. Három gyerek és egy kutya érkezik még az üdvözlésemre. Roland hároméves, ő most csak kötőhártya gyulladása miatt nincsen bölcsődében. Nóra ötéves, bátyjuk, a 14 éves Csaba pedig jövőre végez az általános iskolában. A kicsik nappal gondtalannak tűnnek, szépen eljátszanak, este azonban sírva alszanak el. Ők még hazavárják apukájukat.

– Alig múltam 38 éves, és már özvegy vagyok – foglalja össze helyzetét keserűen Andrea. – Hajnalban elbúcsúztam Zolitól, aztán helyette csak a táskáját kaptam vissza.
Mészáros Zoltán egy fuvarozó cégnél dolgozott rakodómunkásként. Egy fuvar közben érte őket baleset a Tolna megyei Tamásiban. – Én nem haragszom a sofőrre – szögezi le a gyászoló asszony – hisz 13,5 órája vezetett. Nagyon fáradt volt. Ezért is nem vette észre időben az út szélén parkoló utánfutós teherautót. Félrerántotta ugyan a kormányt, de így épp a kocsi jobb oldala csapódott a kukoricával megpakolt utánfutóba. Azt mondják, a férjem azonnal meghalt. Hiába jött érte mentőhelikopter.

Bár a karambol körülményeit még vizsgálják, az illetékes kormányhivatal elismerte a baleset üzemi jellegét, a munkáltatóval és annak biztosítójával a család ügyvédje tárgyal. Egyelőre még a temetési költségeket sem térítették meg. 
A fuvarozó cég, ahol Zoltán dolgozott, a tragédia utáni nap felkereste a családot, és egymillió forintot ajánlott fel számukra. Andrea azonban nem fogadta el, azt mondja, számára nem ennyit ért férje élete. Pedig a pénzre nagy szükségük lenne.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A régi szép idők - Gyakran előkerülnek a fotók a gyerekek apukájáról
[/caption]

Nyolc éve élnek egy kétszobás széchenyivárosi lakásban. Zoltán és Andrea húsz évre vett fel 6 millió forintot első otthonukra. Sajnos svájci frank alapú hitelben, így a 35 ezres részlet már 70-77 ezerre nőtt. Ketten is nehezen tudták fizetni, a családfő nélkül azonban a háromgyermekes anya retteg attól, hogy elveszítik fejük fölül a lakást. Február 29-én kezdett férje a cégnél, előtte munkanélküli volt. Hogy fizetni tudják a lakáshitelt, újabb kölcsönöket kellett felvenniük. A tragédia után elmaradt a család a közüzemi számlák befizetésével. Tartoztak a vízdíjjal, a Thermostarnak hat hónapos elmaradásuk volt, és már az áramot is ki akarták kapcsolni náluk.

– Nem tudom, mi lett volna velünk, ha a nem segít a családsegítő és az ismerősink – mondja Andrea. – Az óvodában és a bölcsődében is gyűjtöttek számunkra adományt, így tudtuk az elmaradt számlákat befizetni. Az árvasági segélyt és az özvegyi nyugdíjat ugyanis csak most kaptam meg. De a sok adósság még mindig a nyakunkon…[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már csak anyukájukra számíthat Csaba, Nóri és Roland
[/caption]

Az édesanya korábban takarítóként dolgozott, pillanatnyilag azonban, hiába keres, nincsen munkája. A napokban voltak felbecsülni a lakásukat, az apa halálával ugyanis az ő tulajdonrésze a gyerekekre száll. Az özvegy félve várja a hagyatéki végzés megérkezését, hiszen a közjegyzői díjat és a földhivatali ügyintézés költéségét már nem tudja, miből fogja kifizetni.

– Azt mondták, hogy csak az első hetek rettenetesek a gyászban, de én nem érzem, hogy múlna a fájdalom – törölgeti könnyeit az asszony. – Eddig intézni kellett a temetést, a hivatali ügyeket, nem volt időm a gyászban elmerülni, most szakadt rám teljes súlyával Zoli hiánya. Ha legalább munkám adódna, talán könnyebben túljutnánk a nehezén, és a pénzre is nagy szükségünk van. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Andrea nem tudja, miből kezdik a gyerekek az iskolát, óvodát
[/caption]

– Bele se merek gondolni, mi lesz velünk szeptemberben. Hogy fizetem ki az osztálypénzt, a csoportpénzeket, miből veszek tanszereket. Azt mondták az iskolában, hogy nem engedik elballagni nagyfiam, ha nem fizetjük ki az elmaradásunkat. Csak annyit tudtam mondani, hogy akkor nem ballag el…

Andrea úgy érzi, belefulladnak az adósságba. Ezért is fordult a bajban a Petőfi Népéhez. Abban reménykedik, hátha valaki ajánlana számára olyan takarító munkát, amit 6-tól 12,14 óráig tudna végezni, hogy a gyerekeiről is gondoskodni tudjon. A legnagyobb szüksége persze pénzre van a családnak, de szívesen fogadnának tartós élelmiszereket vagy tisztítószereket is. Aki pénzbeli adománnyal segítené a családot, az Mészárosné Barna Andrea következő számlaszámára utalhatja támogatását: 11773322-01367122-es (OTP)

A régi szép idők - Gyakran előkerülnek a fotók a gyerekek apukájáról Már csak anyukájukra számíthat Csaba, Nóri és Roland Andrea nem tudja, miből kezdik a gyerekek az iskolát, óvodát -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!