Közélet

2012.07.11. 17:18

Állványerdő a székesegyházban

– Kívülről úgy tűnhet, hogy nem csinálunk semmit, pedig rengeteget dolgozunk odabent a székesegyházban – szögezte le elöljáróban Vörös Márta, a kalocsai főszékesegyház felújítási munkálatait irányító építész, aki kedden este számolt be a nagyszabású építkezésről, melynek költségei már meghaladták a 312 millió forintot.

Tapodi Kálmán

Múlt év augusztusa óta tart zárva a Nagyboldogasszony-főszékesegyház, aminek felújításáról tartott előadást a kalocsai érsekség főmérnöke. – Kívülről nem sok minden látszik a munkákból, holott odabent naponta húsz-huszonöt szakember is dolgozik egyszerre – hangzott el a fényképekkel gazdagon illusztrált előadáson, aminek résztvevői a legvégén saját szemükkel is meggyőződhettek arról, hogy szinte mindent megújítanak majd a monumentális épületben, ahol valóságos állványerdőt építettek.

Az érsekség beruházásaiért felelős szakember számadatokat sorolt arról, hogy mire költötték el a 312 milliót. A templom két tornyára eddig 137 millió forintot fordítottak, ahol komoly statikai problémákat is felfedtek. A bal oldali toronyban ugyanis csak két harang található, míg a másikban öt, de éppen az utóbbiban „rossz irányban lengenek” a harangok, ami hozzásegített a homlokzat repedéséhez is. A megoldást egy hatalmas vasgerenda beépítése jelentette, ami összeköti a tornyokat. Ám ez csak egy volt a nem várt feladatok közül, mert a munkák során sorra derült, ki hogy a korábbi felújítások, átépítések során nem mindig végeztek szakszerű munkákat a korabeli mesterek.

Az anyagiakhoz visszatérve, a főhajó munkálataira már 134 millió forintot fordítottak, az oldalkápolnák feletti tető rendbetételére pedig 17 milliót költöttek. A székesegyház mennyezeti stukkóinak javítása eddig 24 millió forintba került, de a rossz felületre, rosszul felvitt díszek javítása még mindig tart. Mindezeket – a tetőkorszerűsítést, a toronysisakok cseréjét, kőrestaurálásokat – idáig önerőből finanszírozta az érsekség.

A templom főhomlokzatának javítására viszont sikerült a várossal közösen elnyerni egy 122 millió forintos támogatást, aminek köszönhetően vissza kerülhet majd régi helyére Szent Péter és Szent Pál szobra is. Egy 30 milliós pályázati sikerről is beszámolt Vörös Márta, amit templombelső padlócseréjére, illetve a füstaranyozásra fordítanak. Szóbeli ígéreteik is vannak ugyan, „ám ezeket csak akkor hisszük le, ha már a zsebünkben van a pénz” – idézte Bábel Balázs érseket, aki maga is jelen volt a tájékoztatón. A metropolita szinte naponta felügyeli az egyházmegyei építkezéseket, volt amikor maga vitte az érseki reggelit a székesegyházba a munkásoknak, akik mostanság igencsak izzadnak a tetőtérben, ahol sok, fejtörést okozó problémákra kell megoldást találniuk. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szent Péter és Szent Pál szobra még hiányzik a két torony közül
[/caption]

Régi fotókról az is kiderült, hogy már az 1907-ben kezdődött Foerk Ernő és Petrovácz Gyula nevéhez kötődő, hat évig tartó, nagy felújítás előtt is voltak repedezettségek a székesegyház falain. Ám a nem megfelelően elvégzett munkák miatt, később is rendszeresen beázott a fő-, és a mellékhajó, valamint az oldalkápolnák is. Anno a tetőt is átszerkesztették és most az akkori mérnöki, kivitelezői tévedéseket javítják a szakemberek, akik a száz évvel ezelőtti hibákat is „olvasni tudják”. Miközben irdatlan mennyiségű szemetet – eddig 52 konténerrel – szállítottak el már el a munkaterületről.

A belső mennyezet javításával talán jövő tavaszra végeznek, de kiderült, hogy restaurálásra szorulnak a Zsellér Imre által 1910-ben készített festett üvegablakok is. Közben a  pincében  is zajlanak az átépítések, ahol egy tervezett kazáncserénél derült ki, hogy az egyik boltív – ami fölött egy márvány oltár található – megsüllyedt és sürgős megerősítésre szorul.  A huszártorony bontása is megkezdődött, aminek a rendkívüli díszítettsége összehangolt munkát igényel a mesterek között, akik közül a Mezei László vezette kőművesek kalocsaiak, a többi szakmunkát más-más településről érkezett brigádok végzik. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Belülről is megtekinthették az érdeklődők a megújuló főszékesegyházat
[/caption]

Mint elhangzott: nem szabad elkapkodni a munkákat, hanem a lehető legjobb megoldásokat megtalálva, a legjobb minőségben kell dolgozni. Bábel Balázs emlékeztetett rá, hogy a régi helyreállítások elhúzódtak két évtizedig is. Persze a további munkákhoz is rengeteg pénz kell, az eddig elköltött 312 millió többszörösébe is kerülhet majd a teljes felújítás. Keresik a forrásokat, érseki címeres téglajegyet is kibocsátottak, amiből 9,7 millió forint gyűlt össze eddig, míg az egyházmegyei gyűjtésből több mint 5 millió forint.

Három másik templomon is dolgoznak

A kalocsai főszékesegyházzal párhuzamosan zajlanak a felújítások az életveszélyessé vált újteleki templomnál. Az 1940-es években épült templomnál a teljes tetőszerkezet cserére szorul. A drágszéli hívek sem tudják még istentiszteleteiket a Rózsafűzér Királynője templomban tartani, mert ott is folytatódnak még a munkák. Az ottani templomépítésnél szerették volna felhasználni a főszékesegyházból kikerülő faanyagok egy részét, de azok annyira elkorhadtak, hogy ettől el kellett tekinteni. Természetesen az új építőanyagok vásárlása is növelte a költségeket. Nemrégiben egy vihar során megrongálódott a géderlaki templom is, ahol keresztet vitte le a szél a toronyról.

Ezek is érdekelhetik