Közélet

2012.06.29. 17:20

Finiséhez közeledik a másfél milliárd forintos beruházás

Sajtóbeszélgetésre várták az újságírókat Kecskemét életét meghatározó négy nagyberuházás helyszínén.

Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt egy évben felbolydult Kecskemét több forgalmas pontja is, melyet főként az autósok érzékelnek a sok útlezárás miatt. A másfélmilliárd forintos uniós támogatással megvalósuló Rákóczi út-Vasútkert revitalizációjának építési munkálatai egy évvel ezelőtt kezdődtek meg.

Nagypál Sándor alpolgármester és Pál József építésvezető közösen vezette körbe a sajtó munkatársait a megújuló Vasútkertben, ahol már most szembetűnő a változás. A végéhez közeledik a térkövezés, új fákat ültettek, kiépítették az automata öntézést, komposzttal látták el termőterületet, illetve jól látszik már a rendezvénytér az új épülettel, melyben egy stúdió, büfé és mosdók is helyet kapnak.

A parkban körvonalazódik a futópálya, valamint a gördeszkások és görkorcsolyások pályája. Készül a játszótér és több kisebb tér. Várhatóan augusztus végére befejeződnek a munkálatok, és teljes pompájában adhatják át. Nem titkolt célja a városnak, hogy több rendezvénynek is az új élettel megtöltött Vasútkert biztosítson helyszínt a jövőben.

A sajtóbeszélgetés következő helyszíne a Rákóczi út volt, melyen végigsétálva megismerhették az újságírók az építkezés jelenlegi állását. Zajlik a járda- és útépítés, valamint a bíróság felőli oldalon a kerékpárút kiépítése. Júliusban leváltják a régi villanyoszlopokat, és üzembe helyezik a díszes kandelábereket. A projekt részeként a Rákóczi út közepén három üzlethelyiséget is bemutattak, melyeket a városi tulajdonban lévő Kik-For Kft. bérbe ad. Az már biztos, hogy új színfolt lesz az utcában a Pálma Bisztró, a Mini Kávézó, de van még üres helyiség.

Ezen kívül – nem a bérleményekben – nyílik egy olasz kávézó és étterem. Ezek szomszédságában alakítanak ki az út közepén egy nagy teret, mely szintén rendezvények ideális helyszíne lehet a jövőben. A tervek szerint augusztus végére a Rákóczi út revitalizációja is lezárul, ha a közműkiváltások miatt csúszások lesznek, akkor szeptember végén adják át.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mélygarázs épül a Budai utcai piac szabadtéri része alá. A beruházás várható befejezése szeptember vége.
[/caption]

A harmadik beruházás a bíróság épülete, mely szintén a projekt része. A műemlék épület felújítása 229 millió forintba került, ennek mintegy fele saját forrás. A kivitelezés kapcsán Kiss Sándor gazdasági igazgató elmondta: tavaly augusztusban kezdődött el a munka, megtörtént többek között a tetőszerkezet statikai megerősítése, a falszigetelés, a homlokzat felújítása, az oszlopok restaurálása, valamint a villámhárító és hófogók felszerelése. A munkálatok határidőre májusra sikeresen befejeződtek, melynek eredményét a Rákóczi utcán sétálok már hetek óta láthatnak.

A sajtóbejárás utolsó állomása a Budai utcai nagypiac volt, ahol Kun István igazgató beszélt. A piac felújítása több mint négyszázmillió forint, melynek nagyobb része önerő. A beruházás két részre bontható. Egyrészt tartalmazza a Budai utca és az Erdősi utca felszíni parkolóinak megújítását, melyből az előbbi már befejeződött. Másrészt a korábbi szabadtéri piac alá mélygarázs épül, majd fölötte a szabad árusítású rész tetőt kap. Jelenleg a mélygarázs építése zajlik. A teljes beruházás várható befejezése szeptember vége.

Ezek is érdekelhetik