Közélet

2012.06.06. 14:01

Egy éve önkénteskednek

A kecskeméti HELPI Ifjúsági Iroda és Fejlesztő Műhely Önkéntes Csoportja június 1-jén ünnepelte 1. születésnapját. Az eredményekről a csoport egyik vezetőjével, Buknicz Éva Orsolyával beszélgettünk.

Sebestyén Hajnalka

Az elmúlt egy év eredményeiből mit emelnél ki?
– Rengeteg nagyon emlékezetes pillanatban volt részünk. Megalakulásunkkor nem is sejtettük, hogy ilyen élményeket szerzünk magunknak, és persze másoknak is. Mély nyomot hagyott bennünk az Élelmiszerbank által támogatott élelmiszergyűjtési akció, mely során közel 500 kilógramm élelmiszert gyűjtöttünk rászoruló családok részére. Mikulás műsort rendeztünk és adtunk elő, jártunk Szerbiában, ahová a Bolyai János Gimnázium diákjai által összegyűjtött ajándékokat vihettük ki.

Városi rendezvényeknél szintén nagyon aktívak voltunk: önkénteskedtünk a Mobilitás Nyári Egyetem és a Generáció konferencián, a főtéri Esélyegyenlőség Napon, Városi Ifjúsági Párbeszéd Napon, illetve az Önkéntesek Napján. Sokat tettünk a tanulás vonalán is. Vannak tagok, akik korrepetálnak más fiatalokat, illetve néhányan a rendhagyó osztályfőnöki órák vezetésébe is bekapcsolódtak a Helpi szakmai munkatársaival közösen. A nemzetközi önkénteseink pedig német és francia klubot vezetnek rendszeresen az Eleven Közösségi Térben.

– Kik jelenleg a csoport tagjai?
– Színes képet mutat a csoport összetétele. Mintegy 20 aktív tagunk van. Valamennyien lelkes fiatalok, akik elsősorban a főiskolás korosztályt képviselik. Persze megtalálhatóak közöttünk középiskolások is, és már végzett fiatal felnőttek. Elsősorban kecskeméti fiatalokról van szó, de a HELPI-ben jelenlevő európai önkéntesek is tagjai a csoportnak, sőt a Kecskeméti Főiskolán Erasmus tanulmányaikat folytató külföldi, fiatal diákok is bekapcsolódtak már.

– Más városokban működő klubbokkal tartjátok a kapcsolatot?
– Május végén egy szakmai tanulmányúton vettünk részt Pécsen, ahol több ifjúsággal foglalkozó és önkénteseket is megmozgató szervezetet látogattunk meg, sok jó példát látva. Majd a Mecsek Extrém Parkban próbára tettük magunkat a magas kihívást igénylő kötélpályákon. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A csapat együtt fújta el a gyertyát: Borda Balázs, a csoport másik vezetője, D. Nagy Viktória, Fazekas Elek, Dani Róbert, Feledi László, Quentin Coltier, Szabó Henriett, Gréczi Ildikó, Buknicz Éva Orsolya és Kovács Zoltán
[/caption]

– Milyen terveitek vannak?
– Több is van, melyek egy része az EU által megfogalmazott „Nemzedékek közötti szolidaritás éve”  alapelvre épít.  Lorenz Rassmann német önkéntesünk már sikerrel vezeti a német nyelvi klubot, és most nyitna az idősebbek felé is. Egy német társalgási klub beindításában gondolkozunk, melyet egy magyar önkéntes segítségével vezetne. Szintén az 50 év felettieknek tartunk majd számítástechnikai felkészítést. A fiatalok adnák át a számítástechnikai tudásukat az idősebb korosztálynak, kezdve az alap internetezéstől a word programokig. Bemutatnánk nekik többek között a közösségi oldalak használatát, az internetes ügyintézéseket, a letöltéseket, feltöltéseket. Nem utolsó sorban Nyári Német Heteket tartunk 9-13 éves fiatalok számára az Elevenben, teljesen ingyenesen. A tanévzárást követően június 18-ától, heti váltásban, délelőttönként. Bárki jelentkezhet, szeretnénk minél több mindenkinek megadni a lehetőséget az ingyenes nyelvtanulásra.

– Önkéntesnek lehet még jelentkezni?
– Igen, csoportunk nyitott. Aki szeretne jelentkezni önkéntesnek, bátran keressen minket személyesen vagy telefonon a Helpiben a Széchenyi sétány 2-4. szám alatt, vagy a [email protected] címen.

Mindig számíthatnak rájuk

Az önkéntes csoport tagjai az év minden napján szívesen, önzetlenül segítenek. Az elmúlt időszakban számos rendezvényen, jótékony megmozdulás kapcsán bizonyították: rájuk mindig lehet számítani. A fiatalok számára nagy élmény és rengeteg tapasztalatszerzéssel jár az önkéntes munka. Megismerhetik önmagukat, korlátaikat, céljaikat, képet kaphatnak felelősségtudatukról.

Sebestyén Hajnalka Mindig számíthatnak rájuk Az önkéntes csoport tagjai az év minden napján szívesen, önzetlenül segítenek. Az elmúlt időszakban számos rendezvényen, jótékony megmozdulás kapcsán bizonyították: rájuk mindig lehet számítani. A fiatalok számára nagy élmény és rengeteg tapasztalatszerzéssel jár az önkéntes munka. Megismerhetik önmagukat, korlátaikat, céljaikat, képet kaphatnak felelősségtudatukról. A csapat együtt fújta el a gyertyát: Borda Balázs, a csoport másik vezetője, D. Nagy Viktória, Fazekas Elek, Dani Róbert, Feledi László, Quentin Coltier, Szabó Henriett, Gréczi Ildikó, Buknicz Éva Orsolya és Kovács Zoltán -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!