Közélet

2012.06.25. 10:41

Akik értik a lovak nyelvét

Hamza Viktória még csak 19 éves, de már évek óta ért a lovak nyelvén, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy valakiből szabadidomító legyen.

Tapodi Kálmán

Nem kell kötél, nincs kötőfék ám a ló így is követi gazdája minden rezdülését, a laikus szemlélődő számára észrevehetetlen testbeszéd zajlik az ember és állat között. Mindehhez alaposan ismerni kell a lovak „nyelvét” és magát a lovat is, mert csak így működhet teljes a bizalomra és tiszteletre épülő kommunikáció, aminek elsajátításához nem szabad sem az idővel, sem a türelemmel takarékoskodni.

- Tizenegy éve vannak lovaink odahaza, de igazából csak akkor kezdtek el jobban érdekelni, váltam „megszállottá”, amikor hat éve megkaptam az első lovamat. Ő a Babszi, a 7 esztendős, félvér kanca póni, aki a mostani bemutatón is szerepel majd – meséli a komáromi lány, miközben Jaffa névre hallgató, 4 éves, mini shetlandi kanca pónijával sétálunk a kiskunmajsai Nyargaló Tanya körkarámja felé, ahol a házigazda Zerinváry Szilárddal tartanak bemutatót a szabadidomítás fortélyairól.
Viki elárulja, hogy autodidakta módon vált szabadidomítóvá, három éve az internetről kezdte ellesni a módszereket, miként lehet kényszerítő eszközök nélkül is irányítani a lovakat. A legnagyobb hatással Jean Francios Pignon volt rá és az ő módszereit követi, miközben saját tapasztalatain is okul.

- Mi a lovak nyelvén kommunikálunk - itt nem a nyerítésre kell gondolni -, hanem jelekre, mozdulatokra, testbeszédre, szemkontaktusra, ahogyan ők is teszik – avat a titkok egy részébe a törékeny alkatú lány, aki nagyon reméli, hogy még sokáig foglalkozhat a lovakkal.
Most három lóval – a harmadik Szirén a 4 éves haflingi kanca – járja az országot, de tudásukat már a lovas világkupán is bemutathatták. - Nem az együtt eltöltött idő a mérvadó, hanem az, hogy miként foglalkozunk a lovakkal. A lényeg, hogy akarjon a ló velünk maradni és szeresse azt amit csinál – jegyzi meg Viktória.

- A következetes, kitartó munka a nyitja az egésznek, nincs semmiféle varázslat – erősíti meg karám köré gyűlőknek Zerinváry Szilárd is, aki a Kumisz nevű a Shagya Arab kancájával tartja bemutatóját. A 27 éves lovas folyamatosan magyarázza a közönségnek, miként kell a ló bizalmába férkőzni. „Barátkozós játékokkal”, simogatással, jutalmazással kezdődik minden, ami idővel olyan kapcsolattá fejlődhet, hogy a ló rábízza magát az emberre.

- Fontos, hogy a lónak jó élménye kötődjön ezekhez a mozdulatokhoz – mondja Szilárd, miközben átbújik a ló alatt, átkarolja, ostort suhogtat mellette, és szinte bármit csinálhat vele, a lova mindezeket elfogadja, mert biztonságban érzi magát. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hamza Viktória és három barátja, akikkel egy nyelvet beszélnek
[/caption]

- Tisztelet és bizalom. Erre épül az egész, de ezt folyamatosan szinten kell tartani és egyértelműsíteni kell számára, hogy „én vagyok a főnök”– magyarázza, miközben már együtt futkároznak a karámban, de Kumisz egy mozdulatra irányt vált, ha kell „tolatásba” kezd.
Szilárd két éve foglalkozik Kumisszal, de kapcsolatuk láthatóan bensőségessé vált, szavak nélkül is értik egymást.

Tapodi Kálmán Hamza Viktória és három barátja, akikkel egy nyelvet beszélnek -->

Ezek is érdekelhetik