Közélet

2012.05.04. 16:24

Vevőt keresne a mozira

Idén ismét egy nagyságrenddel nagyobb eredményt vár el az önkormányzat a Baja Vagyon Zrt.-től.

Kubatovics Tamás

Gazdálkodnia kell a város forgalomképes vagyonával és az Ipari Park területét kell hasznosítania. Ezt a feladatot kapta 2009-es alapításakor a Baja Vagyon Zrt. Múlt héten tárgyalta a képviselő-testület a cég tavalyi beszámolóját. Eszerint a társaság 2011-et 244 millió forintos bevétellel, 2,1 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta - derült ki a cég elfogadott éves beszámolójából. Egy évvel korábban 16 millió forintot meghaladó eredményt produkált a társaság. A személyi jellegű kiadások 27-ről 38 millió forintra nőttek, a foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma 6-ról 8 főre emelkedett.

Utóbbi tétel kapcsán Zsíros Menyhért Gábor, a tavaly évben közben kinevezett vezérigazgató a felügyelő bizottság ülésén elmondta: egy főt vettek fel a munkaügyi központ 90 százalékos támogatásával, aki az ügyfelek pr-kiszolgálásával, a cég honlapjának elkészítésével és a könyvelő program beindításában segédkezik. Kiadásnövelő volt az év közben felmentett vezérigazgató hat havi felmentési díja. Ezen tételhez tartozik továbbá, hogy korábban a felügyelő bizottság nem részesült díjazásban.

Az felügyelő bizottság értékelése szerint a társaság vezetője a tavalyi prémiumkiírásban megszabott feladatainak nagyobb részét teljesítette, a várostól kapott ingatlanok eladásánál tapasztalt elmaradás a gazdasági környezet megváltozása miatt nem teljesült - mindössze 19 milliós lett a tárgyi eszköz értékesítés - , míg a belvárosi felújítás miatt a bérlőknek nyújtott kedvezmények miatt maradt el a cég eredménye az üzleti tervben meghatározottól. Ezek miatt a prémiumkeret 65 százalékát, a tavaly ténylegesen kifizetett bérének 32,5 százalékát veheti fel a vezérigazgató.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az Uránia Mozit eladták, visszavásárolták, most ismét a piacra dobható ingatlanok közé kerülhet
[/caption]

Idén ismét egy nagyságrenddel nagyobb eredményt vár az önkormányzat a cégtől, 235 millió bevétellel és 15 milliós adózás előtti eredménnyel számol az üzleti terv. Az ambiciózus elvárás az üzletek bérbeadásából 144 millió forint bevétellel kalkulál. Zsíros Menyhért szerint ez túlzó, nagyon drágán adja a város az ingatlanokat, miközben a vállalkozók utolsó tartalékaikat élik fel. Arra hívta fel a figyelmet a vezérigazgató, hogy akár egyetlen nagyobb bérlő kiesése "elviheti" a cég bérköltségét. A jobb körülmények biztosítása érdekében azoknál a bérleményeknél, melyeknél még nem volt vízóra és használóik átalányt fizettek, idén fel kívánják szerelni a mérőket, így a tényleges fogyasztást számlázhatják tovább partnereiknek.

A nyertes pályázó fizetné a felújítást

Újdonságként másutt már sikeresen alkalmazott modellt kíván meghonosítani a városban a vagyonkezelő, a nem lakás céljára használt bérleményeknél a jogszabály által meghatározott minimum bérleti díj megfizetése mellett a nyertes pályázó viselhetné a felújítás költségeit, amit a későbbiekben lelakhatna, ami a mindkét fél számára előnyös megoldás lehet.

Zsíros Menyhért elképzelése szerint a Petőfi-szigeti egykori ifjúsági házat, valamint a volt Uránia Mozi épületét értékesíteni kellene. Ezek az ingatlanok jelenleg nincsenek az eladásra kijelöltek listáján. Az Arad utcai, volt egészségügyi ingatlant hasznosíthatónak tartja a vezérigazgató, ám ehhez 80-100 milliós felújításra lenne szükség.

Kubatovics Tamás A nyertes pályázó fizetné a felújítást Újdonságként másutt már sikeresen alkalmazott modellt kíván meghonosítani a városban a vagyonkezelő, a nem lakás céljára használt bérleményeknél a jogszabály által meghatározott minimum bérleti díj megfizetése mellett a nyertes pályázó viselhetné a felújítás költségeit, amit a későbbiekben lelakhatna, ami a mindkét fél számára előnyös megoldás lehet.

Zsíros Menyhért elképzelése szerint a Petőfi-szigeti egykori ifjúsági házat, valamint a volt Uránia Mozi épületét értékesíteni kellene. Ezek az ingatlanok jelenleg nincsenek az eladásra kijelöltek listáján. Az Arad utcai, volt egészségügyi ingatlant hasznosíthatónak tartja a vezérigazgató, ám ehhez 80-100 milliós felújításra lenne szükség. Az Uránia Mozit eladták, visszavásárolták, most ismét a piacra dobható ingatlanok közé kerülhet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!