Közélet

2012.05.17. 17:04

Veszélyesek voltak a fák?

A közlekedők biztonsága érdekében kell kivágni 348 fát az 52-es főút mentén, Fülöpszállás környékén a Magyar Közút szerint.

Zsámbóki Dóra

Több mint tíz kilométer hosszú szakaszon összesen 348 fát vágat ki a Magyar Közút az 52-es főút mentén. A Fülöpszállás környéki irtás kapcsán több felháborodott olvasónk is megkereste szerkesztőségünket. Mint egy neve elhallgatását kérő férfi kifejtette: az április végén elkezdett favágás rendkívül káros a fákon fészkelő madarakra is, hiszen azok már lerakták tojásaikat. Ezen kívül – a férfi szerint – nem csak korhadt fák estek a fűrészek áldozatául, hanem több tucat egészséges faóriást is kidöntöttek a szakemberek.

– Nézze meg ezt a pusztítást! Döntötték a fákat, de nem érdekelte őket, hogy a mellettük álló, nem kivágásra ítélt fák is megsérülnek. Így készültek itt a madarak és fák napjára – mondta felháborodott olvasónk a kivágott fák „árnyékában”, aki arra is rámutatott: csak a rönköket vitték el a favágók, a vékonyabb ágak, és a hulladék az árokban maradt.

– Az 52-es út menti, Fülöpszállás közelében található hazai-, nemes nyarak, és platán fafajok jellemző tulajdonságai, rövid biológiai életkoruk miatt egyedi vizsgálat alapján mértük fel a teljes faállományt. A kapott eredmények alapján megállapítottuk, hogy koruk, egészségi-, állékonysági- , mechanikai állapotuk miatt a közúton közlekedők biztonsága indokolja a veszélyes fák kitermelését. Sajnos a kitermelés részben fedi a vegetációs időszak elejét, de a munkák elvégzése nem jár az elfogadható és szükséges mértéket meghaladó természetrongálással – válaszolta megkeresésünkre Horváth József, a Magyar Közút kommunikációs vezetője, akitől megtudtuk: a társaság az érintett útszakaszon szerződött vállalkozó megbízásával teljesíti növényzetgondozási kötelezettségeit.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Összesen 348 fát vágat ki a Magyar Közút az 52-es főút mentén
[/caption]

– A vállalkozó a munkálatokhoz szükséges ideiglenes forgalomkorlátozást a vonatkozó hatályos jogszabályok és a munkához szükséges engedélyekben foglaltak betartásával köteles végezni, amelyet rendszeresen ellenőrzünk – fűzte hozzá a kommunikációs vezető.

Horváth József kifejtette: a munkások a faanyagot folyamatosan szállítják el a munkaterületről. Az útpadkán kívül elhelyezett ágfákat, gallyakat, vágási hulladékot előbb a helyszínen aprítják fel, majd gondoskodnak az eltávolításáról. A munkavégzés üteme az időjárástól és a forgalomtól is függ. Mint megtudtuk: a vállalkozónak első körben május 20-ig van ideje kitermelni a vágásra megjelölt 348 fát, de a határidő végéig valószínűleg nem végeznek. A Magyar Közút tájékoztatása szerint a határidőt vagy meghosszabbítják most, vagy októberben folytatódik a veszélyes fák kivágása.  

A fa a vállalkozónál, a pénz a közútnál marad

Horváth József, a Magyar Közút kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta: a kitermelt fák a munkálatokat végző vállalkozóhoz kerülnek. A céggel között megállapodás értelmében ugyanis a favágást megrendelő társaság nem hogy nem fizet a veszélyessé vált fák kitermeléséért és elszállításáért, de még bevételre is szert tesz: a favágást végző cég több millió forintot fizet a Magyar Közútnak. A bevétel pontos összegéről nem kaptunk bővebb felvilágosítást.

Zsámbóki Dóra A fa a vállalkozónál, a pénz a közútnál marad Horváth József, a Magyar Közút kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta: a kitermelt fák a munkálatokat végző vállalkozóhoz kerülnek. A céggel között megállapodás értelmében ugyanis a favágást megrendelő társaság nem hogy nem fizet a veszélyessé vált fák kitermeléséért és elszállításáért, de még bevételre is szert tesz: a favágást végző cég több millió forintot fizet a Magyar Közútnak. A bevétel pontos összegéről nem kaptunk bővebb felvilágosítást.

Összesen 348 fát vágat ki a Magyar Közút az 52-es főút mentén -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!