Közélet

2012.05.21. 10:31

Újabb forrás a tanyáknak

Összesen 1,5 milliárd forintot különített el az agrártárca tanyafejlesztési támogatásokra 2012-ben -jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a múlt héten Fülöpházán.

Miklay Jenő

A hazai forrásból finanszírozott Nemzeti Tanyafejlesztési Program mintegy 300 ezer, tanyán élő embernek nyújt segítséget. 
A legelőször tavaly kiírt pályázaton valamivel több mint 800 millió forintot biztosítottak a programra, idén az eredeti összeget majdnem duplájára emelték. Továbbra is két irányba adnak támogatásokat, az önkormányzatoknak, a helyi közösségeknek, valamint egyéni tanyagazdák számára - jelezte a miniszter.

Részletesen ez úgy néz ki, hogy körülbelül 500 millió forint jut tanyasi termékek piacra jutásának elősegítésére, 300 millió forint a tanyás térségek külterületi útjainak karbantartására, felújítására szükséges  munkagépek, eszközök beszerzésére, és összesen 100 millió forintot lehet majd megpályázni a villany nélküli tanyák energiaellátását biztosító önkormányzati fejlesztésekre. További 100 millió forintból fejleszthető a tanyagondnoki szolgálat, valamint 70 millió forint jut a térségi tanyafejlesztési programok kidolgozására. A tanyagazdaságok fejlesztésére 400 millió forint pályázati támogatás áll rendelkezésre. Az idei pályázatokat várhatóan június végén hirdetik ki.

Balogh József országgyűlési képviselő, a tanyaegyesület elnöke a múlt évi pályázatokat összegezve elmondta: Bács-Kiskun megyéből nyújtották be a legtöbb igényt a támogatásokra, ami érthető, hiszen ebben a megyében élnek legtöbben tanyán.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Balogh József: - A támogatás döntő része Bács-Kiskun megyébe jutott.
[/caption]

Következésképp a forrás jelentős része Bács-Kiskun megyébe jutott,   512 millió forint vissza nem térítendő támogatást fizetnek ki a fejlesztések befejezésével.

Miklay Jenő Balogh József: - A támogatás döntő része Bács-Kiskun megyébe jutott. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!