Közélet

2012.05.24. 21:03

Tiltakoznak a „mostohák”

A szülők és az óvodában dolgozók is tiltakoznak a tervezett óvodai átszervezések miatt Kiskunmajsán.

Munkatársunktól

Kilenc pontos petíciót vittek a majsai városházára a településen csak „alsó óvodaként” ismert tagintézményből. A dolgozói-, és a szülői munkaközösség tagjai azokat az érveiket vetették papírra, amikkel tiltakoznak az elhatározott óvodai átszervezések ellen.

A város képviselő-testülete múlt héten döntött arról, hogy egy óvodai csoportot megszűntetnek a Fő utcai intézményben és így tizenhét gyermeknek a Bajcsy-Zsilinszky utcai, ún. „fölső óvodába” kell járnia.

Kedden rendkívüli szülői értekezletet hívtak össze az alsó óvodába, ahová várták a város és az intézmény vezetését is, de közülük senki sem érkezett meg. Az összejövetel résztvevői egyetértettek abban, hogy ez is csak azt bizonyítja, hogy óvodájuk mindig „mostohagyereke” volt a városnak, és a múlt héten is a megkérdezésük nélkül, a fejük fölött hoztak döntést.

Gurdicsné Kónya Klára, a tagóvoda vezető-helyettese ismertette a tényeket a résztvevőkkel, hozzátéve: ők is csak a helyi újságból tudták meg, hogy az oktatási bizottság javaslata alapján milyen döntésre készül a képviselő-testület.

Az oktatási bizottság szakemberei egyöntetűen azt javasolták, hogy csökkentsék tizenkettőre az óvodai csoportok számát, így megszűnik a túlzsúfoltság az alsó óvodában – most is tízzel többen járnak oda a törvényileg engedélyezettnél – és így egy csoportszoba felszabadulhat, amit foglalkoztató helyiségként, vagy tornaszobaként is használhatnának a jövőben. A döntést előkészítő bizottsági ülésen Abonyi Henrik, oktatási ügyekért felelős alpolgármester is a csoportösszevonás mellett érvelt. Az önkormányzat kétmilliós megtakarítást is remél az összevonástól, mivel a majsai óvodákból többen – három óvónő és két daduska - is nyugdíjba készülnek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Összeültek a szülők, mert nem szeretnék másik óvodába vinni a gyerekeiket
[/caption]

Az óvónők viszont azt hangoztatták a keddi összejövetelen, hogy a tornaórákat és a különböző fejlesztő foglalkoztatásokat eddig is megoldották, nincs szükség ezekhez külön helyiségre.
- Hogyan döntik el, hogy kiket visznek el a másik óvodába? – tette fel a kérdést az egyik szülő, aki a többiekkel együtt hangoztatta: nem szeretnék máshová hordani gyermekeiket, hiszen a szabad óvoda és óvónőválasztás van.

Az alsó óvodában dolgozók szerint nem a gyerekeket kellene vándoroltatni, hanem egyszerűbb lenne egy óvónőt áthelyezni hozzájuk.
A petíció benyújtói most azt kérik az önkormányzattól, vegye újra napirendre az alsó óvoda ügyét és az érintettek meghallgatása után hozzanak döntést.

Munkatársunktól Összeültek a szülők, mert nem szeretnék másik óvodába vinni a gyerekeiket -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!