Közélet

2012.05.04. 19:00

Temetőben és a Sugovica partján is tiltos a dohányzás

A törvényben rögzített tiltott helyek mellett Baján további területeken érvényesítik a bagózási stopot.

Kubatovics Tamás

Évente nyolcezer ember hal meg tüdőrákban, kilencven százalékuknál ennek oka a dohányzás. Baján 2009-ben 58 új beteget regisztráltak a tüdőgondozóban, és 118 főt gondoztak. Tavaly 80 új beteget fedeztek fel és 143 személyt gondoztak. Ezekkel az adatokkal sokkolva nyújtotta be a nemdohányzó közterületek kijelöléséről szóló helyi rendelet-tervezetét dr. Zöld Lászlóné tanácsnok.

Persze a javaslat elfogadásával nem az utcák, terek, sétányok számára vált, illetve válik tiltottá a füstölgés, hanem a bagósok kényszerülnek fejet hajtani a helyi szigor előtt. Esetleg füstölögnek egy kicsi, de rágyújtás nélkül.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény adta lehetőséggel élve ugyanis a törvényben rögzített tiltott helyek mellett Baján további területeken érvényesítik a bagózási stopot. Nem lehet majd dohányozni a köztemetőkben, a Déri-kertben és bejáratuk 5 méteres körzetében, a vallási szertartás végzésére szolgáló épületek bejáratától hasonló távolságon belül, továbbá az Aradi Vértanúk Emlékhelyén és a Sugovica fürdőhellyé kijelölt szakaszain.

Utóbbi helyen június 1-től augusztus 31-ig él a tiltás, a tervek szerint a strandoló füstimádók számára kijelölnek dohányzóhelyeket, ahol szabadon hódolhatnak káros szenvedélyüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!