Közélet

2012.05.16. 13:37

Szenvednek a kutyák a „sintértelepen”?

„Szenvednek a kóbor kutyák a keceli sintértelepen.” Így szólt egy szerkesztőségünkbe eljuttatott levél. Utánajártunk a dolognak.

Barta Zsolt

„Nemtörődömség miatt szenvednek a kutyák a keceli sintértelepen. Helyzetjelentés a keceli sintértelepről: 22 kennelben 97 kutya, naponta halnak meg, mert megölik egymást. Az önkormányzat megszüntette a kapcsolatot a helyi állatvédő szervezettel, tehát mostantól senki nem keres gazdát a telepre került kutyáknak. Sajnos a helyzet Kecelen, nem túl biztató! SOS! Segítségre van szükség Kecelen, most nem csak pénzre, hanem gazdikra van nagyon nagy szükség!...” Ennek az olvasói levélnek a valóságtartalmát próbáltuk feltárni.

– Valakinek, valami oknál fogva az az érdeke, hogy alaptalanul a keceli ebrendészeti telep rossz hírét keltse. A rendőrséget is ránk küldte valaki tavaly karácsony előtt, külföldi alapítvány is foglalkozott a kutyák sorsával – nyilatkozott megkeresésünkre Szabóné dr. Opauszki Zsuszsa keceli jegyző.
A keceli ebrendészeti telep kistérségi feladatokat lát el. Ennek kiépítésére, tavaly pénzt nyert a kiskőrösi kistérség, Kecel pedig elvállalta az üzemeltetését.

– Mi nem adományokból tartjuk fenn magunkat, mint a menhelyek egy része, hanem az önkormányzatok támogatják a telep működését – mondta a jegyzőnő. Az 55 ezres  lakosú körzet települései évente lakosonként 117 forintot, illetve a befogás helye szerint a kutyák után darabonként 10145 forintot fizetnek. A jegyző szerint más szervezetekhez képest ez az ellátási forma biztosabb, mert a kistérségi hozzájárulás folyamatos. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy ebben látnak egyesek üzleti fantáziát, ezért ez a hangulatkeltés a telep ellen.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A megfigyelés alatt lévő kutyák barátságosak Pikó Nórával és Balogh Tamással
[/caption]

A kutyák élelmezésére szerződés alapján a 600 adagos városi konyhától kapják az ételmaradékot, melyet megfelelően kezelve adnak az ebeknek. Illetve egy helyi kft. támogatja az állatok ellátását. Naplót is vezetnek az ellátás mozzanatairól, minden nyomon követhető. Két közalkalmazott, illetve egy közmunkás dolgozik a telepen.  

– Nem önök az elsők, akik érdeklődnek a kutyák állítólagos rossz sora miatt, de jobb, ha személyesen győződnek meg a valóságról – invitál egy látogatásra Grúber Károly, az ebrendészeti telep munkáját felügyelő mezőgazdasági ügyintéző, aki az önkormányzat munkatársa. A helyszínen kiderült, hogy 22 darab 5-ször 1,8 méteres kennelben 90 kutyát látnak el. Balogh Tamás és Pikó Nóra ebrendészek éppen etettek, amikor ott  jártunk.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ő Nóra kis kedvence, sokat kell vele foglalkozni
[/caption]

– Ha bekerül egy kutya hozzánk, akkor látni, hogy elvadult vagy igen  félénk, attól függően, milyen sorsa volt az utcákon. Rögtön fotót is készítünk róla. Itt a többségük megnyugszik, naponta kétszer kapnak enni – mondja Balogh Tamás. – Fertőtlenítjük, féregtelenítjük az állatokat, és megkapják az oltást. Tizenöt napig a már korábban érkezett ebektől elkülönítve tartjuk az újonnan jötteket. Ez idő alatt kiderül, van-e  betegsége, képes-e együttélni másokkal, szelídíthető-e az eb? Ha valaki el akar egy állatot vinni, annak 5000 forintot kell fizetnie, ugyanis az oltás, az egészségügyi kiskönyv, a féregtelenítés és a chip beültetés ennyibe kerül. Volt olyan nap, amikor 12 kutyát kellett befogadni, de olyan is akadt, amikor 9-et elvittek

Barta Zsolt Hetente kétszer van nyílt nap – Aki vágyik egy kutyára, az a 20/494-97-05-ös telefonszámon érheti el a gyepmesteri telepet. Megtekinteni pénteken és szombaton lehet a gazdára váró ebeket. Így személyesen választhatja ki a gazdi leendő kedvencét – mondja Grúber Károly, aki maga is örökbe fogadott egy kutyust.

Egy éve alatt 118 négylábúnak találtak gazdát. Az állatok fotói hamarosan felkerülnek Kecel város honlapjára, és arról is szó van, hogy a kistérségi települések honlapjain is elhelyezik ezeket. Így bárki előzetesen is megnézegetheti az örökbe fogadásra váró kutyákat. Ő Nóra kis kedvence, sokat kell vele foglalkozni A megfigyelés alatt lévő kutyák barátságosak Pikó Nórával és Balogh Tamással -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!