Közélet

2012.05.29. 20:16

Iskolájukért demonstráltak

Jelszavakkal, táblákkal, gyerekekkel vonultak a Szentháromság térre ma (kedd) koraeste a város oktatási rendszerének tervezett átszervezését ellenzők.

K. T.

A fölvégi szülők által szervezett rendezvény résztvevői a polgármesteri hivatal elött gyűltek össze. A szervezők nehézményezték, hogy a városházáról - jegyzői utasításra hivatkozva - nem kaptak áramot a hangosításhoz. Egy vendéglátóhely sietett segítségükre, amit tapssal honorolták a tüntetők.

Szülői, gyermeki gondolatok, felszólalások álltak ki az fölvégi intézményért. Összetartozunk! – skandálták egyebek mellett a tüntetők, akik felhívásukban hangsúlyozták, hogy minden bajai polgár és gyermek számára elfogadható közoktatási rendszert kell kialakítani.

A városatyák szerdán tárgyalják a fölvégi iskola sorsát meghatározó javaslatot. A másfél hónapja a képviselő-testület által elfogadott szándéknyilatkozatban egyebek mellett a tavaly felújított iskola megszüntetése, valamint  a művészeti képzés - zene- és vizuális iskola - ideköltöztetése szerepelt. Ezt az elképzelést az oktatási bizottság pénteki ülésén elvetette.

– Az Újvárosi ÁMK felsővárosi iskolája 155 éves múlt. Túlélt több forradalmat, világháborút, országvesztést, vörös- és fehérterrort, különféle diktatúrákat, hőzöngő párttikárokat, dilettáns korszakok dilettáns vezetőit. Egy büszke városrész tevékeny polgárai nevében kikérjük magunknak, hogyha bombák nem pusztíthattak el bennünket, akkor ezt egy tollvonással megtegyék – fogalmazott beszédében Mihálovics Ferenc, az Újvárosi ÁMK igazgatója. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Összetartozunk! – skandálták a tüntetők
[/caption]

Dr. Cseh Béla, címzetes igazgató a fölvégi értékeket sorolva kiemelte: referencia iskola lett a fölvégi, ami egy hétéves folyamat végeredménye, miközben az lemúlt évtized az intézmény történetében talán a legnehezebb tíz év volt, öt igazgatóval.  A környéken önkormányzati iskolák közül egyedül a fölvégi érdemelte ki ezt a titulust. Ez azt jelenti, ha valaki ebben az igen bonyolult oktatási rendszerben el akar igazodni és nem csak hallani akarja, hogy milyen a mai, modern, magyar iskola, akkor meg is nézheti.

A beszédek, dalok után a tiltakozóktól Meződy Marianne, a polgármesteri hivatal köztisztviselője vette át az írásos dokumentumot. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A diákok is kiálltak iskolájuk védelmében
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!