Közélet

2012.05.22. 20:24

Idén kevesebb ember is elég lesz a szürethez

Jó néven venné a dunavecsei városvezetés, ha a helyi cégek üzemeibe más településekről bejáró alkalmazottak letelepednének Vecsén.

Miklay Jenő

Vörös Sándor polgármester hozta ezt szóba a képviselő-testület utóbbi ülésén, amikor a nagyobb gazdasági társaságok helyzetéről adtak tájékoztatást a cégvezetők. Például a Haslinger Kft. 144 személyt foglalkoztat jelenleg, de csak fele számban dunavecseieket. A többiek főleg a környező településekről ingáznak, még Paks környékéről is jönnek át munkatársaik.

Az utóbbi 5-7 évben kétszeresére nőtt az acélszerkezeteket építő üzemben például a Szabadszállás környékiek száma. Dunavecse szinte kínálja a lehetőséget a letelepedésükhöz, a városban meglehetősen sok lakóépületet árulnak olcsón. Többen szívesen költöznének a munkahelyük közelébe, de az a baj, hogy ők sem tudják eladni a házukat, ahogy a dunavecseiek sem. Mozdulatlan jelenleg a felső-kiskunsági ingatlanpiac. Az ingázók áttelepülését egyébként azért gondolják ésszerűnek, mert stabilnak tudják a vállalat gazdasági helyzetét. Az előző évhez képest 7 fővel növelték a létszámot. Számítanak ugyan a gazdasági válságban a megrendelések csökkenésére, azonban semmiképpen nem terveznek elbocsátást, leépítést vagy a munkaidő szűkítését - mondta el az önkormányzati tanácskozáson Véman Zoltán a cég képviselője.

A másik jelentős gazdasági társaság, a Dunavecsei Mezőgazdasági Zrt.  mintegy 150 személyt tervezett eredetileg idénymunkában alkalmazni, ám annál kevesebb munkaerőre lesz majd szükségük, ugyanis a gyümölcsfélék nagy része elfagyott. Úgy néz ki, ötven ember is végez pár nap alatt a meggyrázással, ami pedig a barackosban terem, azt a cég emberi szüretelik. Horváth Péter, a cég vezetője fejlesztési tervekről is beszámolt a városi képviselőknek. E szerint a gyümölcsök félfeldolgozását teljes körűen akarják megvalósítani, valamint a gyümölcsösök fajtaválasztékának bővítésével a lehető leghosszabbra nyújtanák az érési időszakot.

Címkék#Dunavecse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!