Közélet

2012.05.09. 10:15

Félreértelmezte a jogszabályokat az önkormányzat ?

Valószínűleg május végén ismét napirendjére tűzi a kiskunfélegyházi képviselő-testület a Bautis Kft. kérelmét. A cég addig nem perel.

Vajda Piroska

A társaság egy hozzájáruló nyilatkozat kiadását kéri a városatyáktól. Ennek hiányában ugyanis megszűnhet a cég, amely közel száz ember házi gondozását végzi Félegyházán.

A napokban egyébként több megyebeli házi segítségnyújtással és szociális étkeztetéssel foglalkozó nonprofit társaság is kért a szakminisztériumtól állásfoglalást. A jogszabályi változások miatt ugyanis július elsejétől csak a területileg illetések önkormányzat hozzájárulásának birtokában vehetik igénybe az állami normatív támogatást. A jogszabályi szigorítás célja a szolgáltatások területi összehangolása, a szükségletekre épülő kapacitás szabályozása.

A Bautis Szociális Szolgáltató Központ tavaly nyár óta végez házi segítségnyújtást és szociális étkeztetést Félegyházán. Az elmúlt közel egy év alatt több mint kilencven helybeli igényelte a társaság szolgáltatását, ezáltal tizenöt embernek biztosítanak munkát a városban.

A Bautis Kft. kérelme kapcsán hosszas vita alakult ki a városatyák között. Volt, aki az egészséges piaci versenyt támogatta. Mondván, a hasonló szolgáltatatást végző önkormányzati szociális intézmény érdekei nem sérülnek a nonprofit társaság miatt. Ugyanakkor az is elhangzott, sokan azért a Bautist választották, mivel áraik alacsonyabbak, mint a szociális otthoné.
A képviselők többsége viszont úgy látja, a testületnek az önkormányzati intézmények érdekeit kell szem előtt tartania, nem pedig egy vállalkozásét. Ezeket a feladatokat ugyanis a szociális otthon munkatársai eddig is hatékonyan elvégezték a városban. A városatyák ezért nem támogatták, hogy a szolgáltatást végző cég részére az önkormányzat kiadja a hozzájáruló nyilatkozatot.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kiskunfélegyházi képviselő-testületi ülésen korábban nagy vita alakult ki az ügyben. Az első sorban jobbra Kimpián Ildikó
[/caption]

Ennek hiányában viszont, a Bautis Kft. júliustól nem tudja ellátni feladatát – mondta el a városi közgyűlésen Kimpián Ildikó, a cég ügyvezetője. – Nem értünk egyet a testület döntésével, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától kértünk segítséget. A szaktárca szakemberei szerint, a félegyházi önkormányzat félreértelmezte a jogszabályokat, ezért az előterjesztés is félrevezető volt. Azt tanácsolták, tereljük jogi útra az ügyet – nyilatkozta lapunknak Kimpián Ildikó. A cégvezető azonban a következő testületi döntés ismeretéig nem kíván pert indítani az önkormányzat ellen.
Az üggyel kapcsolatban felkerestük Kapus Krisztián polgármestert is, aki lapunkkal csupán annyit közölt: "A jogszabályoknak megfelelően fog eljárni."

Vajda Piroska A kiskunfélegyházi képviselő-testületi ülésen korábban nagy vita alakult ki az ügyben. Az első sorban jobbra Kimpián Ildikó -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!