Közélet

2012.05.20. 20:23

A kínai császárfa nyolc éven belül bizonyíthatja a „csodát”

Még nem látni sem a fákat, sem az erdőt, de az első magyarországi smaragdfaültetvény csemetéi már a földbe kerültek Zsanán. Az új fajhibridtől csodákat várnak a szakemberek.

Tapodi Kálmán

Alig negyedóra alatt annyi pozitívumot mondtak el a smaragdfáról a hozzáértők, hogy a laikus tudósító nem is értette, miért nem kezdődött még a fafajta térhódítása hazánkban. Zsanán – elsőként az országban – most egy több mint egy hektáros területen bizonyíthatja a smaragdfa mindazokat a kiváló tulajdonságokat, amikről eddig csak előadásokon hallhattak az érdeklődők.

A helyi önkormányzat által biztosított területen a múlt hét során 560 darab smaragdfa került a földbe. Bemutatójelleggel már néhány fát elültettek az ország több településén is és próbaképpen a zsanai gazdálkodók is vásároltak néhány csemetét. A törékenynek tűnő palánták láttán nehéz elképzelni, hogy ez a fafajta nyolc év múlva már vágásérett lesz, s ezt az „újranövekedést” még kétszer képes produkálni.

- Ez egy több évtizedes, tudományos munkával létrehozott fajhibrid, ami az ismert fajok legkedvezőbb tulajdonságait hordozza magában – sorolja a kínai császárfából nemesített smaragdfáról Kővári Szilárd faipari mérnök, aki a zsanai telepítést irányítja. Mint megtudtuk: igen ellenálló hibridet hoztak létre, ami a legszélsőségesebb időjárási körülmények - akár a mínusz 40, vagy a plusz 40 Celsius fok - között is életképes marad.

Nagyon intenzíven növekedő fajta, ami nyolc éves korától már kitűnő minőségű faanyagot biztosít, a fűtőértékét pedig a barna szénénél is jobbnak tartják. A faipar is hasznosítani tudja a csomómentes faanyagot, ami kedvező összetételével számtalan területen hatékonyabbá teszi a gazdálkodást. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Smaragdból lesz erdő
[/caption]

 – Épületfaként, vagy a bútoriparban is jól hasznosítható, nem deformálódik és mindemellett rendkívül könnyű – tudtuk meg a szakembertől, aki bizonyságul egy kész polclapot is a kezünkbe adott, ami a szépen erezettsége mellett, valóban „pillesúlyú” volt.

Azt is megtudtuk, hogy hatalmas, 70 centi átmérőjű leveleinek  köszönhetően „klímafaként” is működik, míg a hat-hét éves példányai évi 60-70 kg lombhulladékot produkálnak, amit zöldtrágyaként, vagy takarmányként is hasznosítani lehet.

Japánból származik, a „kínai oxigéngyár”

A smaragdfa Japánból származik, de Kínán keresztül került az 1800 években az Amerikai Egyesült Államokba, ahol sok éves fajtanemesítést követően a létrehozott smaragdfa a mai zöld ipar számára kimagasló tulajdonságokat produkál. A gyors növekedésű Smaragdfa levelei hatalmas mennyiségű széndioxidot nyelnek el. A szakirodalom azt írja, hogy mérsékelt övi tapasztalok alapján egy smaragdfa ültetvény hektáronként (500 db) 100 t/év CO2-t köt meg és 75 t oxigént termel évente, ami naponta 205 ember oxigén szükségletét biztosítja. A fafajta tizenegy változata Japánból Kínán keresztül indult hódító útjára és gyors növekedése mellett rossz talajokon történő telepíthetősége, jó éghetősége, kiváló minősége miatt ültetik világszerte.

- Egyelőre kísérleti jelleggel fogtunk a telepítéshez, de szeretnénk hosszabb távra is tervezni a smaragdfával – mondta el Visnyei Miklós polgármester, aki ösztönzője volt a „smaragderdő” telepítésének. Az önkormányzatnak ez a mostani beruházás több mint kétmillió forintjába került – az erdőt a vadak ellen kerítéssel is védeni kell, de az őrzésére is költenek majd, mivel igen értékes csemeték kerültek a földbe – és a csepegtető öntözését is megoldották a területnek. – Közcélú foglalkoztatás keretében gondozzuk majd a fákat és reményeink szerint egy nagyobb telepítésbe belekezdhetünk majd, amit Szabadka városával együttműködve szeretnénk megvalósítani – számolt a terveikről a polgármester.

Tapodi Kálmán Japánból származik, a „kínai oxigéngyár” A smaragdfa Japánból származik, de Kínán keresztül került az 1800 években az Amerikai Egyesült Államokba, ahol sok éves fajtanemesítést követően a létrehozott smaragdfa a mai zöld ipar számára kimagasló tulajdonságokat produkál. A gyors növekedésű Smaragdfa levelei hatalmas mennyiségű széndioxidot nyelnek el. A szakirodalom azt írja, hogy mérsékelt övi tapasztalok alapján egy smaragdfa ültetvény hektáronként (500 db) 100 t/év CO2-t köt meg és 75 t oxigént termel évente, ami naponta 205 ember oxigén szükségletét biztosítja. A fafajta tizenegy változata Japánból Kínán keresztül indult hódító útjára és gyors növekedése mellett rossz talajokon történő telepíthetősége, jó éghetősége, kiváló minősége miatt ültetik világszerte. Smaragdból lesz erdő -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!