Közélet

2012.04.26. 21:40

Rendelőnél büntették az orvosokat

Rendszeresen kapják a figyelmeztetéseket, büntetéseket a közterület-felügyelettől, pedig közúti tábla biztosítja szabad parkolásukat a rendelő előtt – mondják a Czollner téri háziorvosok.

Hraskó István

A kecskeméti Czollner téren rendelő előtt az orvosok autóira büntetőcédula került.
– Mivel az esetek kilencven százalékában helyhiány miatt nem tudtunk megállni autóval a rendelő előtt, már egy éve szóltunk az önkormányzatnak, hogy helyezzenek ki egy táblát: itt csak egészségügyi dolgozók parkolhatnak – mondta el a szerkesztőségünket megkereső dr. Hegedűs Franciska felnőtt háziorvos. Ő és a szintén a Czollner téren praktizáló dr. Palotai Ferenc is sérelmezi, hogy miután végül kikerült a Behajtani tilos – kivéve egészségügyi dolgozók tábla a parkoló bejáratához, többször figyelmeztették őket a szélvédő alá helyezett papirossal a közterület-felügyelők a tilosban állásra. Nemrég pedig mindketten kaptak csekket öt-hatezer forintos büntetésről.

A doktorok elmondták: mikor megtudták, hogy szükséges, kértek engedélyt a rendelő előtti parkolásukhoz. Első körben leadták a gépkocsijuk adatait, rendszámát az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságánál, amit onnan továbbítottak önkormányzathoz. Aztán még kérték tőlük az üzembentartó nevét, címét is.

– Itt aztán elakadt a dolog. Betelefonáltam az önkormányzathoz, kérdeztem, mire várunk, ENSZ-közgyűlésre, hogy történjen végre valami? – méltatlankodik Palotai.

– Egy cetlire kiírtam, hogy itt dolgozok, ennek ellenére kaptam figyelmeztetést. Majd kiraktam a Madách térre érvényes engedélyemet. Ezután meg jött a csekk. Nem fizetem ki a büntetést, inkább leülöm börtönben – jelentette ki határozottan Hegedűs Franciska.
A témának utánajárva megtudtuk: ilyen esetekben megállási, parkolási engedélyeket az önkormányzat Városüzemeltetési Csoportja jogosult kiadni, mint ahogy a tábla kihelyezése is az ő hatáskörük az út kezelőjeként.

A kronológia pontosítása végett megkerestük Kasza Gábor városüzemeltetési csoportvezetőt. Ő lapunkat arról tájékoztatta: a jelzőtábla az egészségügyi intézményben dolgozók kérésére március 13-án lett kihelyezve. Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságától pedig március 26-án érkezett meg az önkormányzathoz a rendelő előtti megállásra vonatkozó kérelem.

– A kérelem átvizsgálását követően egy alkalommal kértünk hiánypótlást, melynek során a hiányzó összes adat pótlólagos beküldését kértük. Az adatok beérkezését követően a hozzájárulást április 18-án kiadtuk. A közútkezelői hozzájárulás a gépjárműre a tulajdonos, illetőleg üzemeltető részére kerül kiadásra, a kiadás során ezért kérjük meg a jogosult nevét és lakcímét – mondta el Kasza Gábor.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Palotai Ferenc háziorvos többször kapott figyelmeztetést, hogy szabálytalanul állt meg a rendelő előtt
[/caption]

Palotai doktor három figyelmeztetést mutatott meg, ezek dátuma: március 19., március 27. és március 30. Magyarán abban a köztes időszakban kapta őket, mikor már kint volt a tábla, de még zajlott az engedély-kiadási procedúra. Éppen ezért mondja Csíkos Imre, a közterület-felügyelet vezetője: őket ne hibáztassák a doktorok. Hiszen csak az mentesül a tilalom alól, akinek van engedélye. Azt pedig mindenkinek magának kell kérnie.

– Honnan tudhatnánk egy autóról, hogy az egy egészségügyi dolgozóé? Az nem elegendő, ha kitesznek egy cetlit igazolásképpen. Természetesen ha kollégáim már valamilyen hivatalos papírt láttak a szélvédő alatt, hogy a tulajdonos egészségügyi dolgozó, mégha ez nem is volt szabályos igazolás, akkor nem büntettek – jelentette ki a közterület-felügyelet vezetője.

Hraskó István Palotai Ferenc háziorvos többször kapott figyelmeztetést, hogy szabálytalanul állt meg a rendelő előtt -->

Ezek is érdekelhetik