Közélet

2012.04.06. 13:59

Negyedmilliós adomány ért célba

Gyűjteni nehéz, de nem lehetetlen.

Kubatovics Tamás

Bajai és környékbeli cégek adományait összegyűjtve juttatta 250 ezer forint értékű eszközökhöz a bajai mentőállomást a fővárosi székhelyű Országos Mosoly Egyesület. Nagy István, a szervezet elnöke az ünnepélyes átadáson hangsúlyozta: feladatuknak tekintik a vidéki mentőállomások anyagi és eszköztámogatását, a megyei mentőalapítvánnyal együttműködve. Tavaly Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa és Kecskemét részesült adományban. Idén három hónapos, sok elutasítással járó gyűjtőmunka után tudták a bajai mentősöknek átadni a kért eszközöket, ezért köszönetet mondott a környék vállalkozóinak, cégeinek. Kérdésünkre kifejtette, hogy gyűjtőmunkájukat megnehezíti a sok átverés, ezért nagyon bizalmatlanná váltak az emberek.

– Meglepődtem, amikor az egyesület által megkeresett cégek, személyek nálunk érdeklődtek igényeink felől. Köszönjük, hogy vannak, akik szívükön viselik a térség mentőellátásának helyzetet. Ezek között akad olyan eszköz, amit eddig mi nem használhattunk – fogalmazott az adomány átvételekor Zilinszki Tibor, a mentőállomás vezetője.

Az adományban van fúró, amit olyanoknál használhatnak, akiknél nehéz vénát szúrni. Ezzel az eszközzel speciális tűt juttatnak a csontvelőbe és azon keresztül életmentő gyógyszereket, infúziókat lehet beadni felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Átvehettek továbbá olyan csiptetőt, ami azonnal mutatja a beteg pulzusát és vérének oxigénellátottságát, valamint egy meglévő műszerhez csatlakoztatható szenzort, ami gyerekek, újszülöttek esetében használható hasonló célra. Szintén gyarapodott az állomás olyan készlettel, ami bármilyen fokú és kiterjedésű égési sérülés korszerű ellátását tudja biztosítani. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az állomás vezetője az új eszközökkel
[/caption]

Az állomás jövője szempontjából fontos lenne az épület állapotának javítása. Mint arról a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Zsigó Róbert polgármester beszámolt: a bajai ingatlan bekerült a fejlesztendők körébe, a kormányzati szándék szerint idén megkezdődhet a technikai és elhelyezési körülmények javítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!