Közélet

2012.04.04. 15:00

Lesz-e a kerékpárút Kiskőrös és Akasztó között?

Kérdéses, hogy megépülhet-e a Kiskőröst Akasztóval és az akasztói sziki tavakkal összekötő kerékpár út a térségben.

Barta Zsolt

A város és a falu vezetése akarja. A Kiskőrösi Többcélú Kistérségi Társulás miután korábban már az építési engedélyeket és a különböző hatósági engedélyeket megszerezte az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedés Operatív Programhoz pályázott. Nyert is 438 millió 187 ezer forint összeget az építkezésre tavaly. Időközben a kivitelezésre váró három útszakasz építési engedélye csaknem lejárt. Ekkor a társulás újra az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez fordult az építési engedély hosszabbítását intézve. A beruházási hozzájárulást most azonban már nem adta meg a szervezet.

Ez derül ki a 86478-1-18/ 2012-es számú ügyiratból. A dokumentumban egyebek mellett arról van szó, hogy az említett beruházás érint Natura 2000-res területet, s ez káros az ott honos élőlényekre. A dokumentum szerint a kerékpárút „... természet- és tájvédelmi szempontból nem illeszkedik a hatályos jogi szabályozásban foglal előírásokhoz.” Majd az is olvasható, hogy a tervezett út a  „ az emberi egészség és élet védelme, a köz biztonságának a fenntartása, valamint a környezet szempontjából kiemelt hatás elérése” közérdeknek minősíthető kategóriákba nem tartozik.

Ennek ellent mondani látszik az felmérés eredménye amely egy tavaly beadott előzetes vizsgálati dokumentációban olvasható. E szerint naponta Kiskőrös és Akasztó között, az 53-as főúton 6844 gépjármű közlekedik ebből tehergépkocsi 1666. Kiskőrös és az Akasztói Halascsárda között 2007-2010 között 23 kerékpáros baleset történt. Ha megépülnének a kerékpárút szakaszai, akkor biztonságosan lehetne közlekedni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Domonyi László és Suhajda Antal polgármesterek lobbiztak a kerékpárútért Fazekas Sándor agrárminiszternél szombaton egy kőrösi rendezvényen
[/caption]

Suhajda Antal akasztói polgármester szerint naponta sok százan járnának a szőlő ültetvényekbe kerékpárokon, illetve a Kőrösre a fürdőbe vagy a városból horgászni az akasztói halastavakhoz, illetve dolgozni. Másrészt az is tény, hogy Kiskunhalastól – Soltvadkerten át – Kiskőrösig megépült egy kerékpárút, Kecel és Soltvadkert felé hamarosan épül egy új szakasz. Az akasztói rész ehhez a hálózathoz csatlakozna, erősítve így a kerékpáros turizmust is. Az ügyben a Kiskőrösi Többcélú Kistérségi  Társulás március 29-én Domonyi László aláírásával fellebbezést nyújtott küldött az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséghez. Várják a választ.

Ezek is érdekelhetik