Közélet

2012.04.06. 13:48

Erőt ad neki a bűnözők elfogása

„Rendőrből sosem elég. Nem állíthatunk Manhattanhez hasonlóan minden sarokra egy kollégát, de minél nagyobb jelenlétre törekszünk Kecskemét utcáin” – ez a mottója Stix Attila őrnagynak.

Hraskó István

– Katonacsaládban nevelkedtem, mindig is vonzott az egyenruha. Lehet, hogy gyerekként sokat néztem a TJ Hookert és a Rendőrakadémiát, de számomra a rendőrlétet a járőri munka testesíti meg leginkább – mondja a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának 34 éves vezetője.

Ezekután nem csoda, hogy Stix Attila „mezei” járőrként kezdte el pályáját, később, a rendőrtiszti főiskola elvégzése után pedig irányította is a csoportot. Jelenlegi pozíciójában közel száz zsaru koordinálásáért felel, hozzá tartoznak a járőrökön kívül a körzeti megbízottak, valamint a széchenyivárosi és műkertvárosi rendőrörs és a központi fogda is. A város nagy tömegeket megmozgató sport, kulturális és egyéb rendezvényeinek biztosítása is feladata, akárcsak az adóhatósággal, a polgárőrséggel vagy éppen önkormányzati képviselőkkel való kapcsolattartás.

– A bűnözést a közterületen lehet megfogni, ez a közbiztonság alapja. Ha a járőrök jól dolgoznak, kevesebb a dolga a nyomozóknak – jelenti ki. Stix Attila szerint viszont eredményes munkájukhoz elengedhetetlen a lakossággal való jó kapcsolat, a bizalom megléte mindkét fél részéről. 
– Fontos, hogy bemenjünk az üzletekbe, boltokba, cégekhez megkérdezni az embereket, minden rendben van-e, láttak-e esetleg valami gyanúsat – hogy ne csak az út mellett álló, bírságoló rendőr képe éljen a lakosságban. Ha mi nyitunk, az állampolgárok is fognak. Persze kapunk megalázó beszólásokat, sokan csak provokálnak minket, de olyan is előfordul, hogy bejönnek a kapitányságra megköszönni a munkánkat” – osztja meg tapasztalatait az őrnagy. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Stix Attila közel száz zsaru koordinálásáért felel
[/caption]

Stix Attila rengeteget tud az örömlányok és futtatóik világáról, hiszen 2005 és 2009 között „prosti-vonalas” volt. Lányok előállítása, őrizetbe-vétele, esetleg bíróságra vitele – közel 300 ügy kapcsán vívta meg a szélmalomharcnak tűnő küzdelmet. Büszkén emlékszik rá, hogy volt része fegyveres rablók, betörők, kocsitolvajok elfogásában. – Ez a rendőri munka szépsége: mikor bilincs kattan a becsületes embereken élősködők kezén – mondja Stix Attila. Fegyverét még nem kellett elsütnie, de annál az esetnél azért elővette, mikor egy részeg verekedő dobásra készen állt tőle pár méterre, vasvillával a kezében. Az ilyen adrenalindús pillanatok feldolgozásában hatéves kislánya és a foci segít az őrnagynak.

Stix Attila őrnagy a Kecskeméti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője, 1998 óta dolgozik Kecskeméten. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően, hadnagyi rendfokozattal a járőrszolgálati alosztály megbízott csoportvezetője lett. Később alosztályvezető-helyettesi, majd alosztályvezetői feladatokat látott el. Jelenlegi beosztását, mint a Kecskeméti Rendőrkapitányság, Közrendvédelmi Osztály kinevezett vezetője, 2010. december 16-a óta látja el.

Tekintettel a Kecskeméti Rendőrkapitányság megyeszékhelyi jellemzőire, számos tömegeket megmozgató sport, kulturális és a gyülekezési jogról hatálya alá tartozó rendezvény kerül lebonyolításra az illetékességi területén. A kiemelt rendezvények biztosítása során parancsnoki feladatait legjobb tudása szerint, a hatályos jogszabályoknak megfelelően magas színvonalon látja el.

Szolgálati feladatainak ellátása során kiemelt hangsúlyt fektet a társszervekkel való kapcsolattartásra, különösen a polgárőrséggel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival, az önkormányzatok polgármestereivel, képviselőivel. A Kecskeméti Rendőrkapitányság illetékességi területén elrendelt akciók és fokozott ellenőrzések során parancsnoki feladatokat lát el, mely során kiemelt figyelmet fordít az akciókba beosztott rendőri állomány szakmai felkészítésére, a foganatosított intézkedések jogszerűségére és szakszerűségére.

Tekintettel a Kecskeméti Rendőrkapitányság megyeszékhelyi jellemzőire, számos tömegeket megmozgató sport, kulturális és a gyülekezési jogról hatálya alá tartozó rendezvény kerül lebonyolításra az illetékességi területén. A kiemelt rendezvények biztosítása során parancsnoki feladatait legjobb tudása szerint, a hatályos jogszabályoknak megfelelően magas színvonalon látja el.

Szolgálati feladatainak ellátása során kiemelt hangsúlyt fektet a társszervekkel való kapcsolattartásra, különösen a polgárőrséggel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival, az önkormányzatok polgármestereivel, képviselőivel. A Kecskeméti Rendőrkapitányság illetékességi területén elrendelt akciók és fokozott ellenőrzések során parancsnoki feladatokat lát el, mely során kiemelt figyelmet fordít az akciókba beosztott rendőri állomány szakmai felkészítésére, a foganatosított intézkedések jogszerűségére és szakszerűségére. Stix Attila -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!