Közélet

2012.04.29. 19:46

Átkeltek a homoktengeren

A kecskeméti Hírös Hátizsák Egyesület és a Petőfi Sándor Gimnázium idén is megszervezte hagyományos teljesítménytúráját. Szombaton több mint 1200 túrázó vágott neki a Petőfi Túrasorozat három távjának, ki futva, ki gyalogosan vagy kerékpáron.

Popovics Zsuzsanna

A 70 és a 20 kilométerre vállalkozók Kiskőrösön rajtoltak és oda is futottak be, aki a 40 kilométert választotta, az Izsákról haladt a Kolon-tó, a soltszentimrei Csonka-torony, majd Csengőd és Tabdi érintésével Kiskőrös irányába. A településen két ellenőrző pont is volt: az István Borháznál ingyen fröccs mellett hűsölhettek a megfáradtak, a Petőfi Szülőháznál az árnyékos udvar volt a vándormarasztaló.

A Győrből, Pécsről, Nyíregyházáról hétpróbás túrázók is egyetértettek abban, hogy szárazon pergő futóhomok vetekszik a hegyvidéki túrák szintemelkedéseivel. A nehéz terep dacára sok kisgyermekes család, kisdiák, illetve középiskolás csapat is kitartóan taposta a szőlőskerti dűlőutak homokját. A negyven kilométeres távon egy 10 éves, a hetvenesen egy 12 éves fiatalember volt a legfiatalabb túrázó.

A befutó a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjtemény múzeumépületében volt, ahol a szervezők jóvoltából lilahagymás zsíros deszka mellett cserélhettek élményt és tapasztalatot a résztvevők. Az első homoktúrázók többnyire fáradtan, csöndesen rázogatták cipőjükből az út porát. Nem panaszkodtak az alföldi táj egyhangúságára azok sem, akik ötödik-hatodik alkalommal teljesítették a túrát, ők azt mondták: a vidék minden évben más arcát mutatja, hisz tavaly sárral, idén homokkal kellett megküzdeni. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nincsen túra pecsételés nélkül
[/caption]

Ezek is érdekelhetik