Közélet

2012.03.11. 21:10

Választhattak: iskolát zárnak be vagy takarékoskodnak

Az oktatási intézményektől kért költségcsökkentésről is beszélt a minap Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere a város pedagógusainak tartott fórumon a Szent István Gimnázium dísztermében.

Munkatársunktól

– A városvezetés alapvető célja, hogy a pedagógusokat, mint a város legnagyobb intézményi hálózatában dolgozókat tájékoztassa a legfontosabb dolgokról, ahogyan tettük ezt az elmúlt egy-másfél évben is – kezdte csütörtökön beszédét a város alpolgármestere.
Simon Zoltán elmondta: az elmúlt év során végzett átvilágítások eredményeként megvalósított strukturális változásokról, illetve a város három új gazdasági társaságának – Kalocsa Menza Kft., Kalocsai Városmarketing Kft., Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. – munkájáról. Hangsúlyozta: közvetve vagy közvetlenül, de mindenképpen érinti az oktatási intézményeket és a pedagógusokat ezen kft.-k létrehozása.

– Ez a jelenlegi rendszer jobb és takarékosabb lesz, ami a mostani gazdasági környezetre tekintve fontos szempont. A 2012-es költségvetési tervek kidolgozása is óriási feladat volt, de sikerként könyvelhetjük el, hogy a több mint egymilliárdos tervezett hiányt közel felére csökkentettük. Ezért köszönettel tartozunk önöknek is, hiszen az oktatási intézményektől is 10 százalékos költségcsökkentést kértünk, feltételül szabva azt, hogy a megtakarítások által nem csorbulhat az oktatás színvonala és pedagógus- elbocsátásokat sem szeretnénk. Ezt az önmérsékletet és a megértést e fórum keretében is köszönöm az igazgatóknak és a pedagógusoknak is – mondta az oktatásért felelős vezető.

A fórumon mindössze három pedagógus kért szót, markáns ellenvéleményének azonban csak egyikük adott hangot, aki szerint a költségcsökkentés súlyosan érinti az oktatói-nevelői munkát. Felvetésére Simon Zoltán elmondta, az önkormányzatnak is szűk a mozgástere. Két lehetőség állt a város előtt: vagy bezárnak egy iskolát, vagy mindegyiktől megértést és spórolást kérnek.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nőnapi fórumon Török Ferenc polgármester is köszöntötte a pedagógusnőket
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!