Közélet

2012.03.08. 15:02

Új út a kerékpárosoknak

A közlekedők biztonságát és kényelmét szolgálja majd a Városföld és Kecskemét között húzódó kerékpárút

Hraskó István

Idén nyáron megkezdődhetnek a Kecskemét és Városföld közé tervezett kerékpárút építési munkálatai. Mint ismert, a két önkormányzat együtt összesen 480 millió forint támogatást nyert el a 9,3 kilométer hosszú aszfaltcsík megvalósítására.

A bicajút a megyeszékhelyen a Búzakalász utcában kezdődik, 900 méter hosszan az 54-es mellett fog futni, aztán a régi 5-ös főút vonala mentén, a Mercedes-gyár előtt elhaladva egészen Városföldig lehet majd rajta eltekerni. Az utolsó 150 méter a községre vezető bekötőúttal lesz párhuzamos. A kivitelezés várhatóan 2014 végéig tart.

A projekt támogatói szerződését csütörtökön írta alá Zombor Gábor kecskeméti polgármester és Vér Iván, a közreműködő közlekedésfejlesztési cég vezérigazgatója. Zombor Gábor hangsúlyozta: Városföld önkormányzata annak idején sokat segített Kecskemétnek, hogy a Mercedes-gyár a városba kerüljön, éppen ezért a megyeszékhely is mindent elkövetett, hogy a község számára nagyon fontos kerékpárút megvalósuljon.

– Minden, a Mercedes beruházással kapcsolatos ígéretünket betartottuk, így ezt is – jelentette ki a kecskeméti polgármester. Hozzátette: a kerékpárút révén könnyebben megközelíthető lesz a déli iparterület, sok dolgozó tud majd akár biciklivel munkába járni, mindez pedig ösztönzőleg hathat a jövőbeli beruházókra. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Papírjuk van róla, hogy aszfaltútjuk lesz a kerékpárosoknak
[/caption]

Veszelka Mihály, Városföld polgármester elmondta: a község lakosságának régi álma teljesül a bicikliút megépítésével. Kijelentette: Kecskemét támogatása nélkül erre a fejlesztére soha nem lett volna esélyük. Számításai szerint a községből 650 felnőtt ingázik naponta kecskeméti munkahelyére, valamint 160 diák a megyeszékhely iskoláiba. Nekik jelenthet nagy előnyt a bicikliút, hiszen a két település közötti távolságot 20-30 perc alatt le lehet tekerni. A városföldi polgármestertől megtudtuk: 2008 augusztusában Zombor Gábor jelezte neki, hogy a Mercedes-gyár körül védősávnak kell lennie. Városföld ezért 121 hektárnyi részt ingyen átadott közigazgatási területéből Kecskemétnek (a földek egyébként magántulajdonban voltak).
Veszelka Mihály elmondta: a lehető legtermészetesebbenek tekintették ezt a lépést, hiszen nemzetgazdasági jelentőségű beruházásról volt szó.

Hraskó István Papírjuk van róla, hogy aszfaltútjuk lesz a kerékpárosoknak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!