Közélet

2012.03.04. 17:48

Sárba ragadt Kiskun utcaiak

Gumicsizmával felszerelkezve közlekednek Kiskunfélegyházán a Kiskun utcában élők. A hóolvadás után felázott földes úton ugyanis szinte lehetetlen másként keresztülvergődni.

Vajda Piroska

A Kiskun utca a város egyik legfiatalabb részén, a Bankfaluban található. Forgalmát tekintve a városrész főutcájának is nevezhető. Az elmúlt évek alatt fiatal családok sokasága építkezett ezen a részen. Az út megépítése, pontosabban befejezése viszont elmaradt. A Bankfalu öregebb részén található szakasz aszfaltozva van ugyan, de állapota annak is katasztrofális: keskeny, kátyús, padkája töredezett. Felújítására és folytatására nincs pénze a városnak.

 felháborodott környékbeliek végső elkeseredésükben keresték fel szerkesztőségünket. Mondván, évek óta nem történik semmi. Elpanaszolták, hogy a felázott földes úton még terepjáróval sem lehet közlekedni, nem hogy személyautóval. Az utcában élő kismamák a babakocsit pedig elő sem veszik, hiszen képtelenség lenne átjutni az utca egyik oldaláról a másikra.  Mint mondták, gyakran a kukásautó is elakad a hatalmas sárban. Sokan csak kerülővel tudnak hazajutni. Az utcabeliek bármilyen megoldásnak örülnének, csak végre ne kelljen sárban dagonyázniuk.

Az út azonban nyáron is balesetveszélyes, homoktengerré változik. A környéken lakók a hatalmas gödröket kerülgetve nyelik a port. Csupán a qvadosok örülnek a jelenlegi helyzetnek. Számukra ugyanis ideális terep a ralizáshoz. Hétvégén gyakori vendégek a Kiskun utcában – mesélte az egyik utcabeli.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Bankfaluban lévő Kiskun utca a városrész főutcájának is nevezhető, de helyrehozására nincs pénze az önkormányzatnak
[/caption]

A Kiskun utcaiak problémájával felkerestük a körzet önkormányzati képviselőjét, Dongó Józsefet, aki elmondta, több oka is van az útfelújítás elhúzódásának. Az egyik és egyben legfontosabb, hogy nincs rá pénze az önkormányzatnak. A közelmúltban pályázhattak volna, de a 300 millió forintos beruházáshoz szükséges 50 millió forintos önrészt nem tudja felvállalni a város – tette hozzá Dongó. Ugyanakkor azt is elmondta, egyelőre a meglévő aszfaltos útszakasz felújítására sem futja. Mindezek dacára a napokban szakemberek segítéségével felmérik, mennyibe kerülne az útalap elkészítése. Ezt követően a képviselő lakossági fórumon tájékoztatja a környékbelieket ennek eredményéről. Abban azonban biztos, lakossági önerő bevonása nélkül nem oldódik meg a földút helyreállítása. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az út olvadás után - Gumicsizma kötelező!
[/caption]

Dongó József azt is elmondta, a hamarosan induló csatornázás is komolyan befolyásolja a Kiskun utca sorsát. A beruházással kapcsolatban azonban konkrétumokat még nem tud a városatya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!