Közélet

2012.03.04. 18:03

Nagy zűrben van a pénztelen társasház

Hullik a vakolat, eldugulnak a lefolyók, törnek a vezetékek, panaszkodnak egy kecskeméti társasház lakói. Öt lakás magántulajdonban van, tizenegy lakást pedig az önkormányzattól bérlik a lakók. A ház karbantartása viszont közös gond.

Popovics Zsuzsanna

A Csilléri utcai házból elsőként Orbán József kereste meg szerkesztőségünket azzal, hogy hónapok óta nincs meleg vize a fürdőszobában. Húsz éve él ugyanabban a szociális bérlakásban. A gázszolgáltató szivárgás miatt tavaly leszerelte a gázbojlert, addig nem is cserélhető újra, amíg nem bélelik ki a kéményt (ezt törvény írja elő). A bérlő szerint ezt a munkát az ingatlant kezelő Kik-For Kft.-nek lenne dolga elvégeztetni.

– A ház tulajdonosa az önkormányzat, a lakbért rendben fizetem, a kéménybéleléshez bérlőként semmi közöm – véli az érintett. – Rokkantnyugdíjból élek, nem is lenne pénzem megcsináltatni.

A szomszéd lakásban a vizesedő falak keserítik a bérlők életét. – Hiába festjük évente újra a falakat, a vakolat darabokban leomlik – panaszolta a neve elhallgatását kérő kétgyermekes anyuka. – A legkisebb gyermekem asztmás, nem is lenne szabad ilyen helyen laknia. Jobb albérletre nincs pénzünk, ez viszont nagyon egészségtelen.

A társasházzá alakult lakóközösségnek tavaly január óta van közös képviselője. Kovácsné Perlaki Edit már megbánta hogy elvállalta a társasház képviseletét, mivel szerinte zűrzavaros a ház működése.
– A Kik-For rendszertelenül vagy egyáltalán nem fizet a bérlők után közös költséget – állítja. – A háznak minden hónapban vannak fix kiadásai – biztosítás, folyószámla, közös helyiségek villanyáram, a képviselő tiszteletdíja – amit az öt magántulajdonban lévő lakás havi hozzájárulása nem fedez. A jogászom szerint jogtalan, hogy az ingatlankezelő cég a karbantartási munkák díját betudja a tizenegy bérlakás közös költségébe.

Az is rendszeres, hogy a lakók hiába jelzik a Kik-For felé, hogy probléma van a házban - dugulás, beázás, élősködők megjelenése -, mert nem történik semmi. Ilyenkor rajtam kérik számon, hogy csináljak már valamit. Mivel megtakarítása nincs a társasháznak, külső vállalkozót nem tudok megbízni a javíttatással, mert nincs miből kifizetni.

A társasháznak tetemes tartozása van a Bácsvíz Zrt. felé. Részben két tavalyi csőtörés nem tervezett kiadásai miatt, amikor nagy mennyiségű víz elfolyt. Két nem fizető, kilakoltatott bérlő után is vélhetően maradt hátralék. „Hogy pontosan mennyi, nem tudom, mert a Kik-For nem tájékoztatott a lakásokban leszerelt mellékmérők állásáról. A Bácsvíztől ugyanakkor sorra kapom a fizetési felszólításokat, illetve a szolgáltatás szüneteltetésével fenyegetnek” – folytatja a közös képviselő.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Orbán József egy éve nélkülözi fürdőszobájában a meleg vizet, szobájában málik a vakolat
[/caption]

A felvetett problémákkal kapcsolatban megkerestük a Kik-For Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. illetékeseit. Losonczy László ügyvezető igazgató elmondta: Kovácsné Perlaki Edit hozzájuk is fordulhatott volna a fentiekkel, ahogy más képviselők is megteszik, akikkel találnak közös nevezőt a gondok megoldására.

A bérlakások utáni közös költséget folyamatosan fizetik – közölte Bertus Anna, a Kik-For pénzügyi és számviteli osztályvezetője. Olyan esetenként előfordul, hogy a közös költség összegét bekompenzálják egy elvégzett munka díjába. Ez történt a Csilléri utcai társasház februári közös költségével, ahol januárban megrendelt karbantartási munkát végeztek. A cég jogásza szerint ezt teljes mértékben megengedi mind a Polgári Törvény, mind a Társasházi Törvény. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A társasház szigetelése, újravakolása tízmilliós tétel. A rájuk eső részt sem a bérlők, sem a lakástulajdonosok nem tudják kifizetni.
[/caption]

A dolog visszafelé is működik: a bérlőnek, aki a kezelő feladatkörébe tartozó karbantartást végez a lakásán, a végzett munka és anyagköltség ellenértékét a bérlakás kezelője betudja a lakás után fizetendő lakbérbe. Működő gyakorlat, hogy minden jószándékú, saját életkörülményein javítani akaró bérlőnek a Kik-For igyekszik segíteni.

– Egy társasháznak a közös képviselő a gazdája, aki eljár a gondok megoldása érdekében, ha szükséges az ingatlankezelő felé, ha történetesen önkormányzati bérlakások is vannak az adott ingatlanban – fogalmazott az igazgató. – A Csilléri utcai ház esetében sajnos azt látjuk, hogy hiányzik ez a jó gazda szemlélet. Ha egy bérlő lakásában valami javításra szorul, ami közös szerkezeti elemet érint, úgy a közös képviselő feladata, hogy ezt megszervezze, illetve kifizesse a befolyó közös költségből vagy a társasház egyéb bevételeiből. Bérlakás esetén a karbantartási munka megrendelhető a Kik-For-tól, de más, független vállalkozótól is. Más társasháznál is előfordul, hogy nincs pénz a karbantartásra, hibaelhárításra. Sok közös képviselő kifejezetten kéri, hogy a Kik-For hárítsa el a hibát, a munka díját pedig kompenzáljuk a következőkben befizetendő közös költség terhére.

A lakók konkrét panaszait illetően Tavaszi Istvánné társasház-gazdálkodási vezető elmondta, hogy minden ilyen esetben a közös képviselő dolga árajánlatot kérni a munkára egy szakembertől (ezt megteheti a Kik-For-nál, de más cégnél is), majd összehívni a közgyűlést és a lakókkal megvitatni, hogy milyen forrásból finanszírozzák a felújítást. Ha erre nem futja a közös költségből, akkor lakásonként négyzetméter arányosan külön befizetést kell eszközölni, hogy a fennálló problémákat mielőbb meg tudják oldani.

Keresnyei Imre, a Kik-For ingatlankezelési részlegvezetője kitért arra, hogy cégük vízórát nem szerel le, legfeljebb kicserél, mint a Bácsvíz partnerszerelője. – A kicserélt mérőórák állását a közös képviselő megtudhatja a vízszolgáltatótól, de tőlünk is, amennyiben megkérdezi – mondta el a részlegvezető. – Kovácsné Perlaki Edit ezt eddig nem tette meg, de bármikor szolgáltatunk adatot arra vonatkozóan, hogy milyen óraállással hagyták el az előző bérlők a lakásokat. Együttműködés nélkül ez sem megy.

Ezek is érdekelhetik