Közélet

2012.03.22. 19:55

Megértésre váró Dankák

A Down-szindrómások világnapját ünnepelték csütörtökön.

Vajda Piroska

„Jászszentlászló és Móricgát közössége köszönti és üdvözli a Down-szindrómás gyermekeket, fiatalokat és felnőtteket. Jöjjenek el hozzánk, szeretettel várjuk Önöket.” Ez a rövid üzenet volt abban a huszonegy luftballonban, melyeket a Down Világnapon engedtek fel Jászszentlászlón délben, tíz más magyarországi településhez hasonlóan.

A Down-szindróma világnapját 2006 óta rendezik meg, minden évben március 21-én. A dátum a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelenlévő 21. kromoszómára utal – mondta el Bozóki Edit tanárnő, a Szent László Általános Iskolában tartott világnapi rendezvényen.[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bozóki Edit és Trokán Nóra színművésznő
[/caption]

Jászszentlászló második alkalommal csatlakozott a világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést a Dankák iránt, és segítsen, hogy teljes életet élhessenek.

A Down-szindrómások világnapját Bozóki Edit tanárnő, a három és féléves Zétény édesanyja szervezete a jászszentlászlói általános iskolában. Zétény is Down-szindrómával él: Danka. – Fontosnak tartom, hogy a diákok minél hamarabb találkozzanak sérült gyerekekkel, és felnőttekkel. Minél korábban találkoznak, annál könnyebben befogadják őket, és megtapasztalják, tulajdonképpen nem is mások, ugyanolyanok, mint, ők. A tapasztalatszerzéshez viszont szükség van az ilyen és ehhez hasonló eseményekre. Volt olyan gyerek, aki az első rendezvényen csak szemlélődött, később viszont egyre közelebb került a Dankákhoz. Természetessé vált, hogy együtt játszanak, ugráló váraznak, kézművesednek. Sőt, még barátságok is szövődtek – állítja Bozóki Edit.

Elmondta azt is: kisfia megszületése után, két hónappal kerültek kapcsolatba a szegedi Szivárvány Szülői Alapítvánnyal. Segítségükkel több hasonló sorsú családdal összeismerkedtek, akiket később Jászszentlászlóra is meghívtak. Így jött létre a Szivárvány Tábor, ahol a Dankákat és szüleiket látják vendégül.

– Minden héten, minden hónapban vannak olyan nehéz pillanatok, amikor hullnak a könnyeim, és összeszorul a szívem. Ha visszatekintek, az első két hónap volt a legnehezebb. Az alapítvány segítségével azonban átformálódtak gondolatink, érzéseink. Rájöttünk, egy csodának vagyunk részesei. Példaértékű összefogásnak lehetünk tanúi. Példátlan az a segítőkészség, amit a jászszentlászlóiaktól és a móricgátiaktól kapunk. Most már könnyebb, mert sokat segít a tudat, hogy nem vagyok egyedül, van kire támaszkodnom – hangsúlyozta Edit.

Kiss Melinda, Jászszentlászló polgármestere elmondta: Zétény nem véletlenül született Jászszentlászlóra. – Feladata van velünk! Nagyon sok mindent megtanított számunkra. Megtanított bennünket arra, hogy álljunk meg egy percre, örüljünk apró dolgoknak is! Megtanított bennünket arra, milyen fontos az összefogás, és az elfogadás - hangsúlyozta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!