Közélet

2012.03.19. 14:43

Gazdátlan a zöldhulladék

A szelektív hulladékgyűjtés jegyében zöld zsákokba kerül a kertek koratavaszi „termése”: falevél, gallyak, száraz fűcsomók. Kecskeméten azonban csak áprilistól szervezik a komposztnak való elszállítását.

Popovics Zsuzsanna

A kecskeméti Hunyadiváros kertes házas övezetében számos utcában árválkodnak zöldhulladékos zsákok az útszélen. Onnan kaptuk az olvasói kérdést is, hogy mi lesz ezek sorsa, ugyanis áprilisnál előbb nem szállítja el a komposztnak valót a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft.

Az újrahasznosítható hulladékok szelektív gyűjtését végző társaság honlapja úgy tájékoztat, hogy az április 15-től november 15-ig terjedő időszakban indítanak kéthetente házhoz menő járatot a háztartásokban keletkező növényi eredetű, természetes úton lebomló hulladékok gyűjtésére. A kecskemétieknek jobb hír, hogy a cég legfrissebb hírlevelének szállítási naptára szerint a városban április 2-től november 30-ig gyűjtik a komposztnak valót, úgymint: fűkaszálék, lomb, kerti gyomok, ágnyesedék.

– Tavaly novemberben már nem szállítottunk növényi eredetű hulladékot, de a tapasztalat azt mutatta, hogy szükséges, így idén egy hónappal kitoltuk a házhoz menő gyűjtést – nyilatkozta a kérdéssel kapcsolatban Rudics Ákos, a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója. – Idén valóban áprilistól kezdjük ezt a munkát, jövőre nem kizárt, hogy ezen is módosítunk. A hulladékgyűjtő udvarokban ugyanakkor folyamatosan átveszik a zöldhulladékot, mégpedig térítésmentesen.

Kecskemétről és Ceglédről, valamint a környező falvakból tavaly összesen 3 ezer tonna zöld hulladék került a nagykőrösi komposztáló telepre. Ami lett belőle, azt meg kell bontani, át kell rostálni, hogy hasznos anyagként a termőföldekre kerülhessen.

– A friss komposzt helyére kerül az idei zöldhulladék, így amíg nem ürül a tároló, addig egyszerűen nincs hova lerakni újabb szállítmányokat – folytatta az ügyvezető. – Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a növényi hulladék begyűjtését azoknak szántuk lehetőségként, akiknek olyan pici a kertjük, hogy nincs módjuk önállóan komposztálni. Ezzel szemben meglepődve tapasztaljuk, hogy olyanok is zsákba gyűjtik a zöld hulladékot, akik eddig megoldották a komposztálást. Akad, aki 3 hektáros területtel bír, és igényel tőlünk 150 zöld zsákot, hogy abban szállítassa el a zöldhulladékát. Csakhogy ezt a rendszert nem erre találták ki. Komolyan nem értem az embereket: a saját földjükön megtermett energiát bezsákolják, mert ez tűnik az egyszerűbb megoldásnak, ahelyett, hogy a maguk javára újrahasznosítanák – mondja Rudics.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Van, ahol be sem zsákolták a zöldhulladékot. Ami a kertekből kikerült, azt egyszerűen felkupacolták.
[/caption]

A nagykőrösi komposztáló telep befogadóképessége 10 ezer tonna. A szakemberek becslése szerint nagyjából ennyi zöld hulladékra is lehet számítani a szelektív gyűjtésbe bevont kecskeméti és ceglédi körzetekből. Ha viszont ennél több „termelődik”, más helyre kell majd szállítani a komposztnak valót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!