Közélet

2012.03.01. 18:28

Cigi nélkül a sör sem csúszik úgy, mint rég?

Sok kocsmára felkerült a kiadó tábla, leginkább a bérelt helyen működők nem képesek kigazdálkodni a játékgépek hiányát, a dohányzás tiltása miatt kieső forgalmat. A fizetőképes kereslet szinte mindenütt visszaesett.

Popovics Zsuzsanna

Már a törzsvendégek is elmaradoznak – panaszkodik sok olyan vendéglátós, aki saját bőrén tapasztalja, hogy egyre csappan a kocsmák, sörözők forgalma.
– Tegnap mondott fel a bérlőm, bezár a Pingvin presszó, egyelőre nem is jelentkezik más üzemeltető. Hiába is hirdetem. Néhányan érdeklődtek ugyan a bérleti díj iránt, de még csak meg sem nézték a helyet – mondja a kecskeméti Földi Mihály.

– Mint sok más kocsma, ez is a játékgépekre volt alapozva. Miután ötszörösére nőtt az adója, a Pingvinben is csak egy nyerőgép maradt, és szép lassan elmaradoztak az állandó kuncsaftok – összegez Olajos Miklós, a szerződést bontó vendéglátós. – A dohányzási tilalom bevezetése, az áfaemelés és a minimálbér megemelése csak tovább rontott a helyzeten. Novemberben még úgy volt, hogy februárra lehetőség nyílik a játékgépek online rendszerben való működtetésére. Most márciust írunk, sehol semmi. A bevétel már a kiadást sem fedezi, így nincs hova tovább. A nejemmel családi vállalkozásként működtetjük a Nevada sörözőt Lajosmizsén. Annyira nem fut jól, hogy fenntartsunk belőle egy ráfizetéses bérelt helyet.

A kecskeméti Taxi''S sörözőben korábban sem volt nyerőgép, a dohányzási tilalmat is zokszó nélkül viselik a vendégek. A tavaly ilyenkorhoz képest mégis 20-30 százalékkal csappant a bevétel. 
– Az egyéb adóemelések miatt is fáj a vendéglátósok feje – mondja Lossó Géza tulajdonos. – Tavaly ötféle adónemet voltam köteles fizetni, idéntől 11-et. Új például a szakképzési hozzájárulás. Soha ennyi eladó, kiadó vendéglátóhely nem volt a városban. A legtöbb tulajdonos maga is beáll a pult mögé, mivel alkalmazottat fenntartani kész csőd.

A hetényegyházi XL Café is 20-25 százalékos forgalomcsökkenéssel számol. – Van még egy nyerőgépünk, de az se sokáig marad, mert ráfizetéses – árulja el Kiss Béla. – Ami a füstmentességet illeti, azt látjuk, hogy a kávét még megissza a vendég bent, aztán veszi a kalapját és az utcán gyújt rá. Ha korábban még maradt egy sörre vagy más italra, most cigi nélkül beszélgetni sincs kedve. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Amióta kevesebb a nyerőgép, csak pang a Pingvin presszó. Üzemeltetője feladta: lehúzza a rolót.
[/caption]

Akad, ahol a vendégkör fizetőképességének csökkenésére van panasz. – Egy vendég sem pártolt el tőlünk, azt, hogy januártól csak a presszó előtt dohányozhatnak, bulinak is tartják – árulta el a Zöld Sziget presszó pultosa. – A forgalmunk azonban így is megcsappant, mert az embereknek kevesebb a pénze. Az egykulcsos adó a vendégkörünk 90 százalékát érinti. Ahol januártól a feleség is kevesebb fizetést visz haza, ott nagyon megérzi a családi kassza és húzni kell a nadrágszíjon.

Egy széchenyivárosi kocsmában amióta nem lehet dohányozni, azóta az állandó kuncsaftok több mint fele elmaradt. – Akik még bejönnek, és dohányosok, előbb távoznak, hogy a hazaúton rágyújtsanak, így kevesebbet költenek a kocsmában. Mindehhez a játékgépeket is elvitettem, az alkalmazottamnak is felmondtam. Lassan magam után sem tudom kifizetni a járulékokat, ezért nyárra már valószínűleg bezárok – kesereg a kocsmáros, aki 15 évig ebből élt.

Ezek is érdekelhetik