Közélet

2012.02.29. 21:49

Perre megy a negyedik alpolgármester is

Újabb munkaügyi per elé néz Kiskunhalas önkormányzata, miután a testület legutóbbi ülésén nem kötött egyezséget Nagy Péter – jogköreitől korábban megfosztott – alpolgármesterrel.

Zsámbóki Dóra

Az ügy 2010 októberében kezdődött, amikor Gyovai István polgármester testületi többségének biztosításához felállította az azóta felbomlott négy alpolgármesteres modellt. Nagy Péter alpolgármester nézeteltéréseik miatt 2011 áprilisában felmondta a Gyovaival kötött koalícióját, válaszként a polgármester megfosztotta őt jogköreitől, illetve tiszteletdíjától.

Ezzel megszűnt a polgármester 8:7 arányú szavazattöbbsége a testületben. A képviselő-testület az alpolgármesterek bérét 386 ezer 500 forintban határozta meg, de hibásak voltak a számítások. A törvénysértés akkor derült ki, amikor a testület a héttagú Fidesz-frakció kezdeményezésére – 8 igen 1 nem és 5 tartózkodás mellett (Nagy Péter éppen hiányzott) – megszavazta a még hivatalban lévő három alpolgármester illetményének 88 ezer 895 forintra való leszállítását.

Ferenczi Mária jegyző akkor rámutatott: a 2010 októberében elfogadott alpolgármesteri fizetés megítélése is jogszabályellenes volt, ugyanis a törvény szerint a 10 ezer fő feletti településeken az alpolgármesterek illetményének el kell érnie a köztisztviselői illetményalap minimum 12,5-szeresét, vagyis a 483 ezer 125 forintot.

Jekő Attila és Dózsa Tamás Károly egykori, illetve Halász Balázs még ma is hivatalban lévő alpolgármester a döntés ellen jogorvoslattal élt: a bíróság novemberi döntése után a városnak meg kellett fizetnie elmaradt illetményüket.

Ehhez hasonló, de peren kívüli egyezséget szeretett volna elérni Nagy Péter is, aki 622 ezer 928 forintot követel az önkormányzattól a választások után elhibázott illetménymegállapítás miatt. A testületi többség azonban nem támogatta az egyezséget, így a jogköreitől megfosztott, de az alpolgármester titulust még ma is magáénak tudó Nagy Péter a bírósághoz fordul.  

Zsámbóki Dóra -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!