Közélet

2012.02.23. 17:28

Nem veszik le a helyi adósok listáját a netről

A lakiteleki önkormányzat nem ért egyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökével az adóslisták interneten való közzétételének kérdésében. Ezért listájuk továbbra is „kinn marad” a település honlapján.

Hraskó István

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke kedden tájékoztatta a sajtót a helyi adóslisták interneten való közzétélevél kapcsolatos véleményéről. Szerinte az interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra. Egyben közleményében felszólította az önkormányzati adóhatóságokat, hogy az adóval tartozó magánszemélyek személyes adatait távolítsák el honlapjukról, és a jövőben is tartózkodjanak az internetes közzétételtől.

Mint arról annak idején beszámoltunk, Lakiteleken a képviselőtestület már tavaly is foglalkozott a nyilvános adóslista kérdésével, ez ügyben küldtek is egy levelet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek, javasolva az adótörvény ilyenirányú módosítását. A lépésre az a tény sarkallta a nagyközséget, hogy az önkormányzatnak tartozó magánszemélyek és cégek lejárt hátralékainak összege évek óta 100 millió forint körül mozog. A listától nyilván az adózási morál javítását és költségvetésük helyrebillentését remélték.

Az ügyben egyébként télen történt változás. A NAIH is közölte: ez év január 1-jétől az önkormányzati adóhatóságok a helyi adó és gépjárműadó esetében az ezer forintot elérő adótartozással rendelkező magánszemélyek nevét, címét és az adótartozás összegét az esedékességet követő tizedik naptól a helyben szokásos módon közzétehetik. A vita a „a helyben szokásos módon” kifejezésen van.

– Rendeleteinket, valamint a lakosság számára eljuttatandó, legkülönfélébb információkat önkormányzatunk a település hivatalos honlapján szokta közzétenni, ez a Lakiteleken helyben szokásos módnak minősül – nyilatkozta lapunknak Felföldi Zoltán, a nagyközség polgármestere. Mint mondta: ismerték és megfontolták Péterfalvi Attila NAIH-elnök állásfoglalását, és ennek ismeretében döntöttek a helyi adóslista honlapjukon való nyilvánosságra hozataláról.

A lista szerda óta olvasható, összesen 312 magánszemély és 52 jogi személy szerepel rajta, névvel, címmel és a tartozás összegével. A cégek közül többnek van 1 millió forint fölötti adóssága az önkormányzat felé, van köztük felszámolás alatt lévő társaság is, a legnagyobb összeg 3,1 millió. A magánszemélyek között a legnagyobb összegű hátralékos egy férfi (686 500 forint adósság), de olyan is van, aki csak 1700 forinttal tartozik. A lista a közlés szerint hetente frissül.

Felföldi Zoltán kijelentette: a lakiteleki adóhatóság jogértelmezése eltér a NAIH-elnökéétől, de tudomásuk szerint Péterfalvi Attila jogértelmezésének kötelező érvényű jogi ereje nincsen. A polgármester szerint ilyen esetekben a független magyar bíróságnak kellene döntenie, melyik álláspont a helyes. Hozzátette: nem tudnak olyan bírósági határozatról, amely Péterfalvi jogértelmezését helyesnek, az övékét pedig helytelennek minősítette volna.

– Adóhatóságunk a tartozással rendelkező adósoknak a közzététel előtt türelmi időt biztosított, hogy hátralékukat rendezzék, vagy fizetési halasztást, részletfizetést kérjenek. Erről írásban értesítést kaptak az érintettek, és aki élt a lehetőséggel, nem került föl a listára – mondta Felföldi Zoltán. Aki egyébként szerencsétlennek tartja, hogy a NAIH-elnöke „felszólította” az önkormányzatokat az adóslisták eltávolítására. Mint a lakiteleki polgármester hozzáfűzte: ismeretei szerint Péterfalvinak nincsen utasítási jogosultsága a helyi adóhatóságok felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!