Közélet

2012.02.14. 10:07

Helyét keresi egy alapítvány

Egy mozgássérültekkel foglalkozó alapítvány vitázik egy ugyancsak mozgássérültek érdekvédelmével foglalkozó civil szervezettel Kecskeméten. A tét egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan használata.

Popovics Zsuzsanna

A Kecskeméten működő Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány évek óta összefogja a városban élő mozgássérültek egy csoportját, akiknek rendszeresen szervez kézműves foglakozásokat, hív hozzájuk szakmai előadókat. Az egyik állandó tagjuk hozzátartozója, Barakó Lászlóné jelezte még decemberben szerkesztőségünkben, hogy az e célra eddig használt ingatlanban a foglalkozások idejére elzárják a fűtést, ellehetetleníti a csoport működését egy a házban működő másik szervezet munkatársai.

– Egy ideje rossz szemmel nézik, ha odamegyünk, nehezményezik, hogy a kerekes székekkel bekoszoljuk a padlót – panaszolta Barakó Mária. – A fűtés, a víz pénzbe kerül, de úgy tudom, ezért fizetett az alapítvány. Fagyoskodni nem akartunk, januárban már a Művelődési Központba könyörögtek be bennünket a klubvezetők.

Mindezt Kis-Juhász Zsolt, az alapítvány kuratóriumi elnöke is megerősítette. Mint elmondta, a Mária körút 1. szám alatti ingatlanban jelenleg a Mozgássérült Országos Szövetségének (MEOSZ) megyei szervezete tart fenn irodát. Az önkormányzat 2004-ben használatba adási szerződést kötött a Vöröskereszt kecskeméti szervezetével és öt helyi civil szervezettel, köztük a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvánnyal. "Az ingatlanban szeretnénk létrehozni egy mozgássérülteket fogadó nappali ellátót. Mivel a korábbi kedvezményezettek közül már csak mi és a megyei iroda használja ténylegesen a házat, és érdekellentét alakult ki közöttünk, szeptemberben arra kértem az önkormányzatot, hogy egy új használatba adási szerződésben rögzítse a kizárólagos és a közös használatú helyiségeket. Választ még nem kaptunk" – mondta el az elnök.

Minderről más a véleménye az épületben működő MEOSZ megyei szervezet elnökének. – A 2004-es használatba adási szerződésben nem szerepel a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány, ennek ellenére mi másfél éven át megengedtük, hogy ebben az épületben tartsák foglalkozásaikat, a hozzánk betérő kerekes székesekkel pedig jó kapcsolatot ápoltunk – mondta el Hanó Mihály, aki maga is mozgássérült. – A történethez hozzátartozik, hogy az alapítvány elnökének a felesége nálunk volt alkalmazásban irodavezetőként, az édesanyja takarított, az anyósa elnökhelyettes volt a megyei szervezetben. Minden az ő lemondásával kezdődött, majd felmondott a titkár, elment a takarító. A foglalkozások továbbra is nálunk zajlottak, használták a fénymásolót, az irodai eszközöket, csak éppen semmiért nem fizettek. Az alapítvány először idén januárban utalt számlánkra pénzt, az éves fenntartási költség egyharmadát.

Az műszakilag megoldható, hogy az ingatlant két részre osszák és külön mérőórákkal szereljék fel. Ezzel a megoldással azonban egyik fél sem lenne elégedett. A MEOSZ megyei szervezete inkább megvenné az ingatlant a várostól és önállóan hasznosítaná. Az alapítvány kitart a nappali ellátó terve mellett, ráadásul jogelődjének tekinti a Mozgáskorlátozottak Ifjúsági Csoportját, mely szerepel a használatba adási szerződésben.

A jogfolytonosságot a MEOSZ megyei szervezete nem ismeri el. Hogyan lehet az ügyben igazságot tenni?–- kérdeztük a kecskeméti önkormányzat jogi osztályán dr. Györe Dóra osztályvezető válaszlevelében így tájékoztatott: "A Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány elnöke, Kis-Juhász Zsolt valóban megkereste az önkormányzatot a Mária körúti ingatlan használatával kapcsolatban. Folyamatban van a kérelem vizsgálata. A rendelkezésre álló iratok szerint nincs olyan döntés, mely alapján az Alapítvány használhatná az ingatlant. A Közgyűlés a Mozgáskorlátozottak Ifjúsági Csoportja részére engedélyezte az ingyenes használatot. A jogutódlás tényéről nincs információnk."

Popovics Zsuzsanna Ki legyen otthon a Mária körúti épületben? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!