Közélet

2012.02.22. 07:46

A Nobel-díjasok városa lesz Szeged

Kilenc Nobel-díjas érkezik Szegedre márciusban Szent-Györgyi Albert emléke előtt tisztelegve, aki 75 évvel ezelőtt részesült ebben az elismerésben. Ennyi Nobel-díjas tudós egyszerre még soha nem látogatott el se Szegedre, se hazánkba.

szeged.hu

Az egyetem, a szegedi önkormányzat és a Richter Gedeon Nyrt. összefogásának köszönhetően megvalósuló programsorozat apropója, hogy Szent-Györgyi Albert 75 éve vehette át élettani-orvosi Nobel-díját „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”. A rendezvény költségeinek jelentős részét az egyetem pályázati forrásból finanszírozza. Szeged városa a magas színvonalú kulturális események támogatását vállalta magára, míg a Richter Gedeon Nyrt. a Nobel-díjasok utaztatását és magyarországi tartózkodásának költségeit állja, írja a szeged.hu.
A tervek szerint a kémiai és orvosi Nobel-díjasokat kilenc dél-alföldi középiskolás diák mutatja majd be a résztvevőknek: a tanulók kivezetik a professzorokat, öt percben bemutatják őket, majd személyes kérdéseket is tehetnek fel nekik. A feladatra több mint hetven fiatal jelentkezett, az elmúlt héten közülük válogatták ki a legrátermettebb kilencet.
A Nobel-díjas tudósokon kívül több száz neves hazai és külföldi kutató is elfogadta a meghívást a négynapos programsorozatra. A konferenciára a szervezők közel félezer hazai és külföldi kutatót várnak, akik a legújabb tudományos eredményeket is megvitatják a kardiológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a molekuláris biológia és genetika, a tuberkulózis, valamint a neurológia tudományterületén. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged gálavacsorával, népzenei és néptáncesttel, neves művészek orgona- és zongora előadásával is várja az ide látogató világhírű tudósokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!