Közélet

2012.02.03. 11:49

A nap képe: sejtelmes gyűrű a Hold körül

Az égre nézve különleges látvány tárult tegnap éjjel elénk, egy olvasónk meg is örökítette a ritka jelenséget.

baon.hu

Este 8 óra óta volt látható a sejtelmes gyűrű a Hold körül, Tandari Gábor meg is örökítette a látványt, amely – mint megtudtuk - összefüggésben van az időjárás-változással. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tandari Gábor fotója a tegnapi „holdgyűrűről”
[/caption]Nézze meg nagyobb felbontásban a képet!

E. Kovács Zoltán, a Kecskeméti Planetárium igazgatója elmondta, hogy tegnap este sokan hívták telefonon, mert nem tudták, mit is látnak a Hold körül. Nekik is elmagyarázta, hogy az olvasónk által megörökített Hold-udvart halo jelenségnek nevezik, és a magas légköri kristályfelhő révén jön létre. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bús Csaba fotóriporterünk is lencsevégre kapta a jelenséget
[/caption]

– Észak-keletről sarkvidéki légáramlat érkezett fölénk, ami megtelepedett a Kárpát-medencében, tegnap azonban dél-nyugat felől, a Földközi-tenger környékéről valamivel melegebb levegő áramlott, ami a hidegfront fölé siklott – mondja a csillagász. – A vízcseppek parányi kristállyá fagytak, a kristályszemeken pedig megtört a Holdról visszaverődő napfény. Ezért látszódott a Földről szabályos udvar a Hold körül.

A halo a Wikipédia szerint a Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenség Több típusa létezik, azonban mindet az 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt halo típusáért. A fénysugarak visszaverődnek és megtörnek, valamint szóródhatnak, mint a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át. A 22 fokos gyűrű, amit tegnap láthattunk, hatalmas fényes kör a Nap vagy a Hold körül, mely a nap bármely szakaszában megjelenhet; hatszög alakú jégkristályok esetén fordul elő.

Továbbra is várjuk érdekes, vices vagy elgondolkodtató felvételeiket Nap képe rovatunkba, egy rövid magyarázat kíséretében!

 

baon.hu A halo a Wikipédia szerint a Nap vagy a Hold körül megjelenő optikai jelenség Több típusa létezik, azonban mindet az 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt halo típusáért. A fénysugarak visszaverődnek és megtörnek, valamint szóródhatnak, mint a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át. A 22 fokos gyűrű, amit tegnap láthattunk, hatalmas fényes kör a Nap vagy a Hold körül, mely a nap bármely szakaszában megjelenhet; hatszög alakú jégkristályok esetén fordul elő.

Tandari Gábor fotója a tegnapi „holdgyűrűről” Bús Csaba fotóriporterünk is lencsevégre kapta a jelenséget -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!