Közélet

2011.12.14. 15:51

Szúrja a szemüket a könyvessátor

Felverte a könyvessátrát az adventi időszakra egy vidéki cég a halasi városháza oldalában. Üzletrontásról, városkép rombolásról beszélnek a helyi kereskedők, akik elvárnák, hogy az önkormányzat álljon ki érdekeikért.

Zsámbóki Dóra

Két, évek óta működő könyvesbolt is van annak a könyvessátornak az ötven méteres körzetében, mely a napokban jelent meg a városháza oldalában, a Hősök terén. A vidéki könyvesház jelenléte már megszokott a városban: sátraikból évek óta árulják portékájukat, hol a piacnál, hol pedig a Bocskai utcai tízemeletesek környékén. A sátras könyvkereskedés ezúttal más helyet választott az adventi időszakban: a városháza oldalán futó, több méter széles járdára kérte ki az önkormányzattól közterület-foglalási engedélyt. Kalkulációink szerint több százezer forintot fizet a forgalmas helyért a sátor üzemeltetője a városnak.

A halasi városháza aljában lévő üzletsorok tulajdonosai – mint megtudjuk – főként esztétikai szempontból kifogásolják a nagy fehér sátor megjelenését. Mint azt egy névtelenséget kérő üzlettulajdonos kifejti: szépen feldíszítették kirakataikat, de a könyvessátor most szinte az egész sort eltakarja a túloldalról nézelődők szeme elől.

A Hősök tere másik oldalán, a mobil könyvesháztól néhány lépésnyire található könyvesboltok tulajdonosai, dolgozói már más szempontból is negatívan értékelik a sátras kereskedők belvárosi megjelenését.

Klák Gabriella, az egyik országos hálózatot működtető könyvkereskedő cég alkalmazottja azt mondja: főként nem azzal van bajuk, hogy újabb konkurenciával kell megküzdeniük, hanem azt nem értik, hogy az önkormányzat miért pont erre a helyre adta ki a könyvessátor üzemeltetőjének a közterület-foglalási engedélyt. – A forgalmunkon is érezzük persze, hogy itt vannak – teszi hozzá Klák Gabriella, akitől azt is megtudjuk: kolléganőjével az állásuk is múlhat rajta, hogy milyen évet zárnak, egy esztendőben pedig természetesen számukra is a december a legerősebb hónap.

A Hősök tere sarkán lévő könyvesbolt tulajdonosa lemondóan legyintve azt mondja: árban a könyvesboltok nem tudnak versenyezni a könyvessátorral, hiszen nekik az üzlet bérleti díját, a rezsit is ki kell gazdálkodniuk. – Az egy dolog, hogy minőségben jobbak a mi könyveink, de most nem azt az időt éljük, hogy a minőséget keressék az emberek. Ráadásul ő most kifizeti a területfoglalási díjat, de mi egész évben fizetjük az iparűzési adót – teszi hozzá a neve elhallgatását kérő tulajdonos, aki szerint ebből az esetből is látszik, hogy a halasi önkormányzat nem vállalkozóbarát.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A forgalmat vonzzák, vagy a vevőket happolják el? Bárki kitelepülhet a közterületre.
[/caption]

Lakatos Viktor, a könyvessátor üzemeltetője megkeresésünkre azt mondja: nem érti a felháborodást, ők csak a forgalmat csinálják a többi kereskedőnek is. Kiderül: a környező településeken is sokat hirdetnek, és ha már elmennek hozzájuk az emberek, akkor más boltokba is betérnek.

Gyovai Istvántól, a város polgármesterétől – aki a helyi rendelet értelmében döntési jogkörrel bír a közterület-foglalási engedélyek kiadása ügyében – megtudjuk: ha a kérvényező megfelel a jogszabályi előírásoknak, akkor az önkormányzat köteles kiadni az engedélyt oda, ahová – jelen esetben – a kereskedő kéri, különben törvényt, sőt alkotmányt sért. – Kizárni nem lehet senkit. Akár halasi, akár más vidéki vállalkozó is beadhatta volna erre a területre az igényét – mondja a polgármester, aki hozzáteszi: városképi szempontból ugyan el lehetne utasítani egy kérvényt, de akkor a jelenleg is zajló főtéri adventi vásárral, vagy akármilyen rendezvénnyel kapcsolatban is fel lehetne vetni, hogy az városképi problémát okoz.

Gyovai István most a város főépítészének véleményét kérte arról, hogy a sátor beleillik-e a városképbe. Ha az esztétikai vélemény szerint nem, akkor elvileg visszavonható a december 23-ig kiadott engedély. Az eljárásnak azonban vannak hivatalos határidői, így az már biztosra vehető, hogy a könyvessátor karácsonyig a városháza oldalában marad.

Zsámbóki Dóra A forgalmat vonzzák, vagy a vevőket happolják el? Bárki kitelepülhet a közterületre. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!