Közélet

2011.12.21. 20:30

Segítség nélkül vacsorájuk sem lesz szenteste

Családi pótlékból, gyesből nem tud ünnepi menüvel, karácsonyi ajándékkal kedveskedni négy gyermekének – írta meg levélben egy kecskeméti édesanya. Szerkesztőségünktől kért segítséget.

Popovics Zsuzsanna

Korábban kaptak már bútort, ruhaneműt a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat révén, szociális alapon pénzbeli segítséget a helyi önkormányzattól. Most leginkább élelmiszerre lenne szükségük – minden tartalékát felélte az apa nélkül élő család. – Vaj és párizsi – vette számba a hűtőszekrény tartalmát Alexandra, Somodi Ágnes 11 éves kislánya, amikor meglátogattuk a széchenyivárosi bérházban élő családot. Vittünk egy fenyőfát – Jávorka Endre felajánlásával –, rá szaloncukrot az Aranyalma Élelmiszerbolt jóvoltából. 

Jó volt látni a gyermekek meglepetését és örömét, ugyanakkor tudtuk: ez messze nem elég ahhoz, hogy valóban ünnep lehessen a karácsony az alig 30 négyzetméteres garzonban. – Mi, nagyok megértjük, hogy nincs anyunak pénze játékra, csokira, de a kicsiknek sok mindent meg kell venni – magyarázta „nagyosan” a legidősebb fiú, a 12 éves Norbert. A kicsik – Martin 3,5 éves, Lacika 15 hónapos – valóban csak az illatos fenyőfára és a kivételesen számolatlanul eszegethető csokoládéra figyeltek. A négy gyermekre az anyuka családi pótlékot, a legkisebbre gyest kap, ami egy hónapban alig több 70 ezer forintnál. A téli hónapokban viszont maga az albérlet és a rezsi felemészt 60 ezer forintot, így időnként elmarad a számlafizetés. A meleg vizet már el is zárta a szolgáltató. 

– Vagy rezsit fizetek, vagy eszünk, vagy gyógyszert veszek – összegez Ágnes. – A 15 hónapos Lacika asztmás, gyakran befullad. Ami pénzem volt, a hétvégén a patikában hagytam, mert a picinek rohama volt, bevittük az ügyeletre. Most semmi pénzünk.

– Ebben az önkormányzati bérházban nagyon sok anyuka él hasonló helyzetben: férj, munka nélkül, két vagy több gyerekkel – csatlakozik a beszélgetéshez Ágnes egyik szomszédasszonya. – Emeletünkön szinte minden lakásban ez a helyzet. Aki segítene, autószám hozhatná ide a lisztet, cukrot, olajat, gyümölcsöt és egyéb élelmiszert, hogy mindenkinek jusson étel az asztalára szenteste.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ágnes gondterheltsége érthető. De vajon hoz-e mosolyt a gyerekek arcára a Jézuska?
[/caption]

– A tévében csak azt halljuk, mennyit költenek, mi mindent vásárolnak az emberek az ünnepekre. Arról alig szólnak, hogy hány szegény sorsú ember tölti a szűkösnél is szegényebben a karácsonyt. A gyerekekkel hárman alszunk egy ágyban, csak a legnagyobb fiúnak jut külön heverő. A szomszédasszonyokkal csereberéljük a gyerekruhát, lábbelit. Amit kinő, Alexandra lányom viszi az iskolába a nála is szegényebb osztálytársának. Most én kérem a jó szándékú emberek segítségét, hogy szebbé tehessem gyermekeimnek a karácsonyt – folytatja Ágnes. – Leginkább élelemre van szükségük – teszi hozzá az anyuka, aki maga is beteg, rákkal küzd. Ezért is fontos minden karácsony, amit együtt tölthet gyermekeivel.

Kérését továbbítottuk a Kecskeméti Városi Szociális Közalapítványnak, mely advent idején évek óta készít csomagokat a legrászorultabbaknak.  – Idén 200 kecskeméti gyermeknek és 60 felnőttnek készítettünk élelmiszercsomagot összesen közel egymillió forint értékben – válaszolta kérdésünkre Horváth Attiláné Nelli, a közalapítvány elnöke. – Az iskoláktól kaptuk meg a legrászorultabb tanulók listáját. A Somodi gyerekek nevét nem jelezte iskolájuk, de köszönjük a jelzést, igyekszünk egy pótcsomagot összeállítani a család részére. Ugyancsak segítséget ajánlott a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület. – Tartós élelmiszert gyűjtünk a családnak, amit még az ünnepek előtt eljuttatunk részükre – közölte Engert Jakabné Zsuzsanna elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!